12 februari 2016

Deixa-me sonhar / Portugal 2003

Vad är det värsta som kan hända när man tävlar i ESC? Det är en fråga som ofta dyker upp. Att man glömmer texten i direktsändning? Att man sjunger falskt? Att man floppar och karriären får en knäck? Svaret är naturligtvis att det värsta alltid är att man ska råka ut för en tragedi i privatlivet samtidigt.

Rita Guerra hade varit något av en nödlösning. RTP hade tänkt kopiera grannlandet Spaniens framgångsrecept Operación Triunfo och låta vinnaren representera dem vid ESC i Riga. Någon hade räknat helfel - talangserien hann inte på långa vägar bli klar i tid inför EBU:s deadline och nu behövde man utse en artist internt.

Rita Guerra var en etablerad stjärna med mer än tio år av karriär och tre framgångsrika album i bagaget. Hon fick sjunga tre låtar i ett specialavsnitt av Operação Triunfo och tittarna fick bestämma vinnaren.

Dagen innan Rita Guerra skulle representera Portugal i Riga avled hennes bror till följd av en hjärntumör. Han gillade egentligen inte ESC men hade lovat att se programmet för sin systers skull och hålla tummarna. Istället somnade han in kvällen före finalen.

Hur klarar man av att fokusera på en sångtävling när något sådant händer i ens liv? Rita Guerras familj bestämde sig snabbt för att inte ta reda på det. Sångerskan skulle inte få veta något förrän finalen var över. Trots att ryktena gick bland portugiser på plats så nådde inte nyheten fram och Rita Guerra fick framträda lyckligt ovetande.

Först när hon kom hem till Lissabons flygplats - nöjd med sitt framträdande, besviken över den låga placeringen - fick hon veta vad som hänt när familjen kom emot och mötte henne. Den chockartade nyheten fick Rita Guerra att för alltid sätta sitt tävlande inom parentes och än idag talar hon ogärna om erfarenheten.

Rita har förblivit en känd och uppskattad sångerska i hemlandet där hon också ägnat sig mycket åt att dubba barnfilmer. 2020 vann hon den första portugisiska upplagan av The Masked Singer.

Uppdaterad och omarbetad 16 januari 2021



Rita Guerra / Deixa-me sonhar (Portugal 2003)
22:a plats av 26 bidrag i Riga

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar