12 februari 2016

Deixa-me sonhar / Portugal 2003

Vad är det värsta som kan hända när man tävlar i ESC? Det är en fråga som ofta dyker upp. Att man glömmer texten i direktsändning? Att man sjunger falskt? Att man floppar och karriären får en knäck?

Dagen innan Rita Guerra skulle representera Portugal i Riga 2003 avled hennes bror till följd av en hjärntumör. Han gillade egentligen inte ESC men hade lovat att se programmet för sin systers skull och hålla tummarna. Istället somnade han in kvällen före finalen.

Hur klarar man av att fokusera på en sångtävling när något sådant händer i ens liv? Rita Guerras familj bestämde sig snabbt för att inte ta reda på det. Sångerskan skulle inte få veta något förrän finalen var över. Trots att ryktena gick bland portugiser på plats så nådde inte nyheten fram och Rita Guerra fick framträda lyckligt ovetande.

Först när hon kom hem till Lissabons flygplats - nöjd med sitt framträdande, besviken över den låga placeringen - fick hon veta vad som hänt när familjen kom emot och mötte henne.

Än idag är Rita en populär sångerska hemma i Portugal med åtta album på meritlistan. Men deltagandet i ESC är och förblir en parentes i karriären.Rita Guerra / Deixa-me sonhar (Portugal 2003)
22:a plats av 26 bidrag i Riga

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar