19 februari 2016

A Message To Your Heart / Storbritannien 1991

Ibland när gamla ESC-deltagare får frågan hur de minns sin medverkan så suckar de djupt och säger att de önskar att de aldrig hade ställt upp. Det brukade jag tycka var ganska konstigt. Om man är en artist borde man väl uppskatta att få sjunga inför en så stor publik som möjligt.

Med åren börjar jag förstå allt bättre vad de menar. Inte minst de brittiska artisterna har genom åren haft förvånansvärt lite kontroll över sitt tävlande och har ofta hamnat i den internationella hetluften med låtar de inte gillat eller så har de framställts på ett sätt de inte känt sig bekväma med.

Samantha Janus hade en stökig tonårstid bakom sig innan hon kommit in på en teaterskola och bestämt sig för att göra karriär. 18 år gammal blev hon upptäckt och någon bestämde sig för att göra sångstjärna av henne. Innan hon visste ordet av stod hon på en scen i Rom och sjöng en poplåt om lidandet i världen, iförd en liten liten klänning, omgiven av tre kurviga körsångerskor, medan uppåt en miljard människor tittade på.

Nervös och knappast uppgiften mogen sladdade Samantha fram över tonerna medan kritikerna skrockade om att hon ju var vacker men knappast särskilt talangfull. Den delade tiondeplatsen med Irland var knappast någon succé med brittiska mått mätt.

Till Samanthas försvar ska ändå sägas att hon prickade den svåra sluttonen närmast perfekt även om det är lite skakigt på vägen fram till den.

Väl hemma lades musikkarriären på hyllan och Samantha fokuserade åter helt på att bli skådespelare. Idag är hon välkänd efter framstående roller både på tv och teaterscenen. 2009 gifte hon sig och bytte namn till Samantha Womack.Samantha Janus / A Message To Your Heart (Storbritannien 1991)
Delad 10:e plats av 22 bidrag i Rom

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar