14 februari 2016

Crno i belo / Makedonien 2012

De jugoslaviska melodifestivalerna var som ett ESC i miniatyr de de olika delrepublikerna skickade in bidrag och tävlade mot varann om äran att få representera hela landet. Under alla de åren lyckades inte Makedonien vinna en enda gång.

Efter att Jugoslavien störtat samman anmälde sig Makedonien till ESC 1996 och i en påkostad nationell final valdes Kaliopi till vinnare.

Just det året experimenterade EBU med tävlingen och ordnade en konstig intern semifinal där sju länder slogs ut innan tävlingen ens börjat. Där stod Kaliopi och hela Makedonien med långa näsor och fick se sig bortröstade på nytt.

Kaliopi hade varit stor stjärna redan på 1980-talet i en grupp tillsammans med sin dåvarande make Romeo Gril men hade lämnat landet när de politiska oroligheterna tilltog. Nu var hon fast besluten att jobba sig tillbaka till toppen och när ESC-försöket gick om intet började hon framför allt att skriva och producera låtar för andra.

Revanschens stund var inne 2012 då makedonsk tv utsåg henne till landets representant i Baku utan någon nationell final. Då var hon åter en firad och älskad sångerska, mångsidig och karismatisk, och ex-maken skrev henne en sång som lät henne glänsa och briljera.

Trettondeplatsen i Baku var Makedoniens näst bästa genom tiderna och en god påminnelse om att ESC inte enbart är ett forum för unga talanger utan även en utmärkt plattform för mogna artister mitt i karriären.Kaliopi / Crno i belo (Makedonien 2012)
13:e plats av 26 bidrag (final) i Baku

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar