17 februari 2016

Amour on t'aime / Schweiz 1982

Schweiz stod värd för den allra första upplagan av Eurovision Song Contest och vann också hela tävlingen med ett av sina två bidrag. Efter det skulle det bli mera uppförsbacke för schweizarna (vilket borde kunna kännas bekant för ett land fullt av höga berg).

Oftast placerade man sig någonstans runt mitten, någon gång lite då och då lyckades man knipa en plats bland de fem bästa. Det var inte många som trodde att man skulle lyckas med det då Arletta Zola äntrade den lilla scenen i Harrogates nybyggda konferenscentrum i april 1982.

Arlette hade varit ett stjärnskott i slutet av 1960-talet då hon fick kontrakt med ett franskt skivbolag som hårdlanserade henne mot en ung publik. Hon släppte ett par framgångsrika singlar och syntes i en del musikprogram och ungdomstidningar men gifte sig i början av 70-talet och koncentrerade sig på sin familj, så som det förväntades av schweiziska fruar.

1982 längtade hon tillbaka till rampljuset och framförde glatt den något gammaldags och fjäderlätta "Amour on t'aime" med alla sina 60-talsmanér intakta, ackompanjerad av sin småjoddlande kör. Lite förfärligt men samtidigt ganska underbart och oemotståndligt.

Det underliga - bortsett från att jurygrupperna blev eld och lågor och vräkte poäng över Arlette - var att låten egentligen skulle tävlat i den schweiziska finalen redan 1978 men att den då drogs tillbaka av upphovsmannen Alain Morisod. Kanske lika bra med tanke på att hans låtar ändå blev etta och tvåa i den nationella ligan det året. "Amour on t'aime" blev liggande i hans byrålåda i fyra år innan den slutligen fick komma ut i ljuset.

Arlettes succé ledde inte till någon ny stjärnstatus men än idag har hon en lojal skara fans och ger med ojämna mellanrum ut nya skivor.Arlette Zola - Amour on t'aime (Schweiz 1982)
3:a av 18 bidrag i Harrogate

4 kommentarer:

 1. Ditt tempo är till och med mer imponerande än dina kunskaper. Läser med stor behållning (och sabbar mitt pluggfokus på köpet).

  SvaraRadera
 2. Stort tack. Det är med uppriktig glädje jag fördärvar dina studier, hoppas du njuter av det lika mycket som jag gör.

  SvaraRadera
 3. Jeg hadde gjerne sett at du la til dine personlige synspunkt på de ulike sangenes kvalitet, og litt om hvordan du synes liveopptredenet gikk? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har funderat lite på saken. Det kan vara att min åsikt lyser igenom mer på vissa låtar än på andra. Jag är ju bara så gruvligt positiv och gillar det mesta i alla fall. :)

   Radera