9 januari 2018

Running / Ungern 2014

Nu hade ungersk tv verkligen fått snurr på A Dal - den nya nationella finalen hade tagit landet till final 2012 och in bland de tio bästa 2013. Ingen liten sak för ett land med ett svårt språk och en gnagande känsla av att vara annorlunda än alla andra.

2014 fanns flera starka kandidater i startfältet men det de flesta undrade över var om András Kállay-Saunders skulle få sin revansch nu. Året innan hade han varit juryns skyhöga favorit med "My Baby" innan tittarna kommit in och vänt hela resultatet på huvudet och givit segern till ByeAlex istället.

Kállay-Saunders var född och uppvuxen i New York - hans pappa var den kände musikern Fernando Saunders och hans mamma Katalin Kállay, fotomodell och skådespelerska av adlig ungersk släkt.

András hade tillbringat en längre tid i Ungern 2010 för att hälsa på sin mormor då han sökte till talangjakten Megasztár på ungersk tv. Han vann hela tillställningen, fick skivkontrakt och flytta permanent hem till det gamla landet.

Nu var också tittarna med på noterna - alla gillar väl en snygg revansch? - och det blev seger för "Running", en sång om utsatta barn och familjevåld. Kállay-Saunders själv berättade att texten handlade om en av hans bästa vänner under uppväxten. En del kritiker tyckte att temat kändes lite spekulativt men faktum var att Ungern hade besvärande höga siffror gällande våld i hemmen. Gissningsvis kunde obehagligt många tittare identifiera sig med texten.

Före Köpenhamn sågs Ungern som en riktig vinnarkandidat men hamnade av någon anledning i något slags bakvatten och svalnade rejält i förhandstipsen ju längre veckan gick. Kállay-Saunders vägrade se sig slagen och när det väl gällde tog han hem en femteplats - Ungerns bästa placering sedan debuten 1994.Kállay-Saunders / Running (Ungern 2014)
5:e plats av 26 bidrag (final) i Köpenhamn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar