16 januari 2018

I Belong / Storbritannien 1965

BBC fortsatte med sin balansakt: man ville behålla familjerna framför tv:n men man var inte redo att skicka någon renodlad poplåt till ESC. Med det i åtanke framstår Kathy Kirby som ett mycket logiskt val av artist.

Kathy skolade sig till operasångerska men blev upptäckt av bandledaren Bert Ambrose och började sjunga i hans band. Trots att han var fyrtiotvå år äldre gifte sig de båda och förblev ett par fram till hans död 1971.

Kathys stora genombrott kom med "Secret Love" - en rytmisk cover på en låt som tidigare varit en hit med Doris Day - och följde upp den med "Let Me Go, Lover". Med sin dynamiska röst och glamourösa framtoning blev hon snart mycket populär och var den bäst betalda sångerskan i sin generation.

Precis som året innan fick den utvalda artisten sjunga samtliga låtar i den nationella finalen och den utvalda "I Belong" blev ännu en storsäljare, men i likhet med flera andra av Kathys singlar sålde den ganska långsamt under lång tid och fick aldrig en så hög placering på topplistorna som den skulle ha förtjänat.

Värt att notera är även att "I Belong" var skriven av Peter Lee Stirling, som 1972 skulle få en världshit med "Beautiful Sunday" under namnet Daniel Boone. (Egentligen hette han Peter Greene.)

"I Belong" blev Kathys sista hit. Hennes kommande skivor misslyckades att slå an hos publiken och under 1970-talet överskuggades karriären av ett allt mer kaotiskt privatliv. Hon försattes i personlig konkurs, hamnade i rätten och hamnade på psykiatrisk klinik där hon konstaterade lida av schizofreni.

1983 pensionerade hon sig från offentligheten och skulle aldrig mer sjunga inför publik. 2011 avled hon i en ålder av 72 år.

Uppdaterad 14 februari 2020Kathy Kirby / I Belong (Storbritannien 1965)
2:a plats av 18 bidrag i Neapel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar