23 januari 2018

Didai didai dai / Turkiet 1985

Kurvan pekade uppåt för Turkiet - en tolfteplats året innan var en framgång med deras mått mätt - och man beslutade sig för att fortsätta skicka sina vinnande låtar på finputsning till utländska skivbolag. Det skulle visa sig vara en bra idé även 1985.

Mazhar Alanson och Fuat Güner hade träffats i mitten av 1960-talet i en skivaffär där båda ville lyssna på samma Beatlesskiva och bestämde sig för att lyssna tillsammans. De började musicera ihop och sedan 1971 spelade de i olika grupper där även Özkan Uğur ingick. 1984 bildade herrarna en trio tillsammans och gav ut sin första LP som blev en braksuccé.

Framgången spred sig som ringar på vattnet och de vann den turkiska finalen året därpå med sin egen låt "Aşık oldum" ("Jag blev kär"). Det producentteam från Nederländerna (under ledning av Peter Schön) som fick sätta tänderna i låten anade nog att här fanns goda ingredienser men för andra året i rad gav man turkarna i uppgift att utveckla låtens refräng.

Det gjorde man med besked och till refrängen satte man en så fiffig och lättfångad hook att man raskt döpte om hela låten som nu istället fick heta "Didai didai dai".

SVT Göteborg tyckte att det var svårt att stava Mazhar-Fuat-Özkan och döpte på eget bevåg om trion till MFÖ, ett namn som fastnade och som gruppen själv började använda. Turkarna hade många fans under repetitionsveckan och sågs som en frisk fläkt och som en möjlig skrällvarning.

En skräll gav man dessutom upphov till. När Schweiz röstade som femtonde land - och tätstriden var oerhört jämn och spännande - visade det sig att juryn i Bern gav sin tolva till just Turkiet och gav noll till grannen Västtyskland som tappade sin ledning. Hela salen tappade andan.

MFÖ fick i övrigt inte alls de poäng som många hade hoppats på och fick dela fjortondeplatsen med Spanien - en annan fallen favorit. Åtminstone släpptes "Didai didai dai" på singel i flera länder och hängde länge med i tittarnas minne. För första gången hade ett turkiskt bidrag på riktigt fått tittarna på sin sida.

MFÖ's makalösa karriär fortsatte på hemmaplan och tre år senare skulle de göra ett nytt försök att ta Europa med storm.

Rättelse: tidigare angavs att producenterna som snyggade till låten var från Tyskland, vilket inte stämmer.

Uppdaterad 18 september 2023MFÖ / Didai didai dai (Turkiet 1985)
Delad 14:e plats av 19 bidrag i Göteborg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar