15 januari 2018

Magic Oh Magic / Italien 1985

Det hade gått nio år sedan Al Bano och Romina Power sjungit i Haag om hur de träffats, förälskat sig och fått sitt första barn. Sedan dess hade karriären pekat spikrakt uppåt och paret hade etablerat sig som en av Italiens hetaste akter, även i Centraleuropa och på andra sidan järnridån.

När de nu ställde upp på nytt var det med en betydligt mindre personlig låt. Al Bano har senare sagt att det var ett jobb som alla andra - RAI bad dem ställa upp och då gjorde de det. I Göteborg väckte de ganska stor uppmärksamhet tack vare sin stjärnstatus och hängde länge med i toppstriden för att slutligen landa på en ny sjundeplats.

Lite personligt blev det ändå: en av de tre körsångerskorna - som med sina klänningar bildade en italiensk flagga - var parets 14-åriga dotter Ylenia Carrisi som de sjungit om 1976.

"Magic Oh Magic" hörde kanske inte till Al Banos eller Rominas personliga favoriter men en av upphovsmännen var tyske Michael Hoffmann (Västtyskland 1983) och nu verkade dörrar öppna sig på nytt. Man skrev kontrakt med västtyska skivjätten WEA och fick tillgång till bättre studior och bättre producenter än tidigare.

Kanske hade populariteten hunnit dala en aning då Ylenia Carrisi försvann spårlöst i januari 1994. Hon höll på att resa jorden runt på egen hand och såg för sista gången i New Orleans ett par dagar efter nyår. Al Bano och Romina Power ställde omedelbart in alla sina åtaganden men sökandet efter dottern gav inga resultat.

Stressen kring dotterns försvinnande var mer än vad det lyckligaste paret klarade av. De gav ut ännu en gemensam skiva innan Romina drog sig undan. Några år senare tog de ut skilsmässa.

Tonen mellan de båda hårdnade med åren och när Al Bano 2013 fick dottern dödförklarad mot Rominas uttryckliga vilja brast det och en offentlig pajkastning tog vid. Romina anklagade sin tidigare make för att ha varit auktoritär och en familjediktator medan han i sin tur påstod att sångerskans droganvändning brutit ned familjen.

Kanske var det ett riktigt gräl de båda behövde. Senare samma år uppträdde de tillsammans för första gången på många år och har fortsatt att sjunga tillsammans vid flera tillfällen efter det.Al Bano & Romina Power / Magic Oh Magic (Italien 1985)
7:e plats av 19 bidrag i Göteborg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar