28 januari 2018

Let Me Try / Rumänien 2005

EBU hade tröttnat på alla länder som bytte poäng med varandra och som manipulerade sina resultat. Från och med 2003 togs ansvaret för att samla ihop telefonrösterna bort från de respektive deltagarländerna och samtliga röster räknades istället ihop centralt i Tyskland. Detta gjorde det mycket svårare för länder att byta poäng och om något verkade skumt i omröstningen upptäcktes det snabbt.

Rumänien hade hört till de länder som ofta helt tydligt varit med och bytt poäng med andra och borde kanske ha haft anledning att känna sig nervösa inför den nya ordningen. Men istället hade rumänerna ett annat och bättre vapen i sin arsenal: ett nyvaknat och strålande självförtroende. Man visste att man kunde göra bra pop.

Den nationella finalen var full av lokala stjärnor och hade två jämnstarka kandidater som slogs om segern. Möjligen att tvåan Loredana Groza hade en snäppet mer intressant låt men även vinnaren var ett kompetent paket.

Luminița Anghel hade varit känd i mer än tio år och bildade team med femmannabandet Sistem, kända för att skapa musik genom att dunka och slå på oljefat och metallföremål och allt möjligt som kunde skapa schyssta ljud.

Under repetitionerna kändes kanske det rumänska framträdandet lite överlastat. Luminița kändes lite stel mellan sina energiska pojkar och låten tappades bort en aning bland alla specialkonster. När det väl gällde föll bitarna på plats, tittarna jublade och Rumänien vann semifinalen. Till slut blev det en bronsplats i finalen - med rejäl råge Rumäniens dittills bästa placering.

Luminița har fortsatt sjunga men har också varit programledare för en mängd olika program i tv och ställde 2008 upp i det rumänska riksdagsvalet som kandidat för socialdemokraterna. Den politiska karriären blev kort och 2013 ställde hon upp på nytt i den nationella finalen.Luminița Anghel & Sistem / Let Me Try (Rumänien 2005)
3:e plats av 25 bidrag (final) i Kiev

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar