21 januari 2018

Chain Of Lights / San Marino 2015

Att man kommit trea från slutet i finalen spelade ingen som helst roll. San Marino hade tagit sig igenom semifinalen och det var en bragd. På det tredje försöket tyckte Valentina Monetta (2012, 2013, 2014) att hon gjort sitt och att hon kunde avsluta ESC-karriären med den blåvita flaggan i topp och nöjde sig med att lämna San Marinos poäng i finalen. Tråkigt nog kände inte hennes tyske låtskrivare Ralph Siegel samma sak.

San Marino hade känt vinden i håret och hade deltagit två gånger i Junior Eurovision Song Contest, EBU:s melodifestival för barn och nu hade man siktet på att knuffa in ett par av de unga talangerna man använt sig av där även i de vuxnas strålkastarljus.

Michele Perniola var en genuint begåvad ung artist som representerade San Marino vid JESC i Kiev 2013. Han skulle ha behövt mer coachning och en bättre låt men trots detta visade han sig besitta såväl röst som karisma. Han hade egentligen ingen koppling till San Marino men man hade fått dispens från de annars rätt strikta reglerna i barntävlingen.

Till ESC parades han ihop med Anita Simoncini som ingått i gruppen The Peppermints - tillsammans med Micheles lillasyster Rafaella - som representerat mikrostaten i JESC 2014.

Att bidraget plötsligt var en duett kom som en överraskning för Michele Perniola, som fick veta att han fått en sångpartner först på väg till den sanmarinesiska televisionens presskonferens. Landets ledning skulle helst vilja ha en lokal artist och kanske hade de påverkat beslutet.

Ralph Siegel och Valentina Monetta verkade ha upprättat någon form av kommunikation med åren och låtarna hade passat henne allt bättre. Nu slog Siegel klorna i två oerfarna barn som inte kunde försvara sig och slutresultatet blev återigen en enda soppa om fred på jorden och ro i sinnet. De unga artisterna verkade inte tro ett ord av vad de sjöng och verkade inte ens speciellt förtjusta i varann. Poängutdelningen blev precis så svag som den förtjänade att bli.

Michele lät sig inte nedslås och dök två år senare upp i det italienska talangprogrammet Amici di Maria de Filippi, där han visade upp en helt ny stil och för första gången fick lite användbar feedback.
Det räckte inte till seger men han tog sig åtminstone en god bit genom tävlingen.

Vad beträffar Valentina Monetta skulle hon snart nog visa sig ha samma grumliga omdöme som Ralph Siegel och återkom till tävlingen en fjärde gång 2017.Michele Perniola & Anita Simoncini / Chain of Lights (San Marino 2015)
16:e plats av 17 bidrag (semifinal) i Wien

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar