20 januari 2018

Casanova / Andorra 2008

Andorra hade varit så förkrossande nära att ta sig genom nålsögat i Helsingfors - en tolfteplats i en förödande lång semifinal var en bragd för ett litet land som lämnade flera större och mer erfarna deltagarländer bakom sig - och verkade ha fyllts av ett riktigt jäklaranamma efter detta. Kanske att allt skulle lösa sig om man bara satsade?

Gisela var dessutom ett litet scoop. Hon hade studerat journalistik i Barcelona då hon blev uttagen att delta i den första omgången av Operación Triunfo 2001 och trots att hon bara kom på åttonde plats fick hon följa med Rosa till Tallinn och köra bakom det spanska bidraget.

Sedan hade Giselas karriär tagit fart på allvar. Hon hade släppt tre album och ett antal singlar, varav två gått upp i topp på den spanska topplistan. Hon spelade dessutom in sina största hits även i katalanska versioner och var därför lämplig för Andorra.

"Casanova" - som visade sig vara en riktig pangschlager av gammaldags snitt - var däremot helt på engelska i hopp om att underlätta en bra placering. För att underlätta för turister att hitta till Andorra spelade man in en påkostad video som även användes i den andorranska turistbyråns reklamfilmer. Dessutom slog man på stort och filmade videon med en helt ny och revolutionerande teknik, så kallad HD-tv.

Alla noggranna förberedelser till trots hade man glömt en riktigt viktig sak. Varje riktig schlager behöver naturligtvis en tonartshöjning som får nackhåren att resa sig. Det saknade "Casanova" som därför inte alls lyfte på slutet.

Istället försökte Gisela kompensera med en massa mindre lyckat vokaliserande i den sista refrängen, vilket inte alls fungerade. Scenkostymerna signalerade också mer maskerad än schlagerfestival och poängutdelningen blev skral. Helt bortkastat var inte besväret ändå - "Casanova" svingade sig upp på den spanska iTunes-listans andraplats, trots den uteblivna finalplaceringen.

Efter Belgrad verkar Gisela har lagt popkarriären lite grann i malpåse och har istället satt mest kraft på en karriär som musikalartist. Dessutom har hon dubbat en mängd filmer och gav Elsa i Frozen sångröst på både spanska och katalanska.

2017 gjorde Gisela comeback på de spanska topplistorna med singeln "Sigue el ritmo".Gisela / Casanova (Andorra 2008)
16:e plats av 19 bidrag (semifinal) i Belgrad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar