26 januari 2018

Lejla / Jugoslavien 1981

I fem långa år hade den jugoslaviska televisionen surat och vägrat delta i ESC trots att publiken på hemmaplan saknade sin sångtävling och de regionala tv-tidningarna kampanjade för att man skulle ge sig in i leken på nytt.

1979 ombads tidningarna ligga lågt i frågan då finalen gick i Israel, ett land som Jugoslavien inte hade diplomatiska förbindelser med. 1980 överskuggades såväl ESC som allt annat av president Titos sjukdom och död men året därpå sprakade det till i de jugoslaviska tv-rutorna när JRT hoppade på tåget på nytt.

Man införde en ny nationell final - ofta kallad Jugovizija - och för första gången uppstod en kontinuitet som tidigare saknats. Med tiden skulle också Jugoslavien nå större framgångar än någonsin tidigare och slutligen vinna hela den internationella finalen 1989.

Finalen hölls i Belgrad och landets åtta regionala tv-bolag ställde upp med två bidrag var. De flesta trodde att Zagreb skulle gå vinnande ur striden men i slutändan vann Seid Memić - mer känd under sitt artistnamn Vajta - från Sarajevo.

"Lejla" var ett snyggt stycke folkinspirerad pop som genomgick en del förändringar på vägen till Dublin. Ursprungsversionen tätades till inför förhandsvideon och man spelade dessutom in en mindre akustisk version som släpptes på singel i flera länder efter finalen.

I Dublin var Vajta - som backades upp av en kör bestående av stjärnan Neda Ukraden samt Ismeta Dervoz (Jugoslavien 1976) - en snackis och sedd som en möjlig överraskning. I den väldigt jämna omröstningen hamnade låten ändå någon form av bakvatten och slutplaceringen blev än en gång en besvikelse.

Den här gången stannade JRT ändå kvar i tävlingen: den nya nationella finalen var uppskattad och flera tävlingslåtar blev stora hits, inte minst vinnaren. Snart nog skulle dessutom lyckan vända.

Vajta i all ära - det de flesta minns Jugoslavien för i Dublin var fadäsen när programledaren anropade Belgrad under omröstningen. Ledningarna krånglade, kommunikationen fallerade och när värdinnan efterfrågade det jugoslaviska resultatet svarade Helga Vlahović med de numer bevingade orden "I don't have it!". När ESC avgjordes i Zagreb 1990 var Helga Vlahović tillbaka, nu som programledare med något bättre koll på poängen.Seid Memić Vajta / Lejla (Jugoslavien 1981)
15:e plats av 20 bidrag i Dublin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar