14 januari 2018

Heaven / Island 2004

Trots att det gått bra i Riga - man hade hamnat bland de tio bästa och slapp därför gå igenom den nya semifinal EBU infört - satte RÚV sin nationella final i malpåse och beslöt att välja bidrag internt. Kanske ville man spara pengar - kanske ville man ha högre kontroll över vem som faktiskt skickades iväg som representant.

Man fastnade för en ballad skriven av den relativt oprövade Sveinn Rúnar Sigurðsson - till vardags kort och gott kallad Svenni - som debuterat i den nationella finalen året innan. I samråd med RÚV bestämde man att den omåttligt populäre Jónsi - Jón Jósep Snæbjörnsson - skulle sjunga.

Jónsi hade gjort sig ett namn som sångare i bandet Í svörtum fötum ("Klädda i svart") och hade flera gånger blivit nominerad som landets bästa manliga artist. Året innan hade han spelat huvudrollen i Grease i Reykjavík.

"Heaven" presenterades för publiken i form av en snygg video som väckte frågor om vad texten egentligen betydde - på vilket sätt hade textens jag lämnat sin älskade? Var det en sång från andra sidan döden? Kuriöst nog förekommer inte titelordet en enda gång i den sjungna texten.

I Istanbul sjöng Jónsi superbt på de första repetitionerna men struntade i sångpedagogens råd att spara på rösten under veckan och dök upp på allehanda fester där han glatt sjöng så länge någon ville lyssna.

När lördagen kom var stämbanden trötta och varken närvaron eller sången blev lika skarp som man skulle ha hoppats på. Det flesta balladpoäng gick dessutom till anting Serbien-Montenegro eller Cypern och Island fick nöja sig med en blek placering och att pröva lyckan i semifinalen året därpå.

Jónsi visade sig inte vara riktigt klar med ESC. Han ställde upp i den nationella finalen på nytt 2007 och fem år senare fick han än en gång representera sitt land. Han ska inte blandas ihop med en annan framgångsrik Jónsi - Jón Þór Birgisson - som sjunger i Sigur Rós.Jónsi / Heaven (Island 2004)
19:e plats av 24 bidrag (final) i Istanbul

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar