4 januari 2018

Hope Never Dies / Tjeckien 2015

Den största överraskningen i 2015 års startfält - bortsett från att EBU lät Australien börja tävla på riktigt - var att Tjeckien helt plötsligt bestämde sig för att vilja vara med på nytt. Landets tre tidigare försök (2007, 2008, 2009) hade varit riktiga fiaskon och inget skulle ha antytt att tjeckisk tv var redo för en ny satsning.

Men satsade gjorde man. I två skilda upprop bad man det lokala musiklivet om hjälp. Först uppmanade man låtskrivare att skicka in låtar och i en separat omgång bad man artister att anmäla intresse för att delta. Sedan valde man ut den bästa låten och matchade ihop den med de artister man ansåg bäst lämpade att framföra just den.

Václav Noid Bárta (född 1980) drog jackpot i båda vändorna. Han hade skrivit den vinnande låten och valdes även ut att sjunga den tillsammans med rocksångerskan Marta Jandová. De var båda rutinerade och röststarka - han hade sjungit rock och spelat stora musikalroller medan hon sjöng i det tyska rockbandet Die Happy.

"Hope Never Dies" var en snygg komposition som tog en del oväntade vändningar men i slutändan var den lite väl svår för publiken att ta till sig på en lyssning, inte minst ett balladtungt år som 2015. Inte ens att Marta slet av sig skorna och kastade dem över scenen räckte riktigt till för en finalplats.

Även om det inte höll hela vägen fick Tjeckien sin dittills klart bästa placering och bestämde sig för att hållas kvar i tävlingen.Václav Noid Bárta & Marta Jandová / Hope Never Dies (Tjeckien 2015)
13:e plats av 17 bidrag (semifinal) i Wien

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar