22 januari 2018

Milas poli / Cypern 1990

Under hela 1980-talet hade ESC alltmer tappat kontakten med hur den musik som spelades på radion och toppade listorna runt världen lät och tävlingen hade alltmer börjat likna ett arkivskåp för mer otidsenliga sånger. Det borde ju ha gjort att de mer samtida låtar som ändå letade sig in i sammanhanget borde ha vunnit med hästlängder, men så enkelt var det aldrig.

Cypern anordnade för första gången en tv-sänd nationell final för att hitta sitt bidrag för Zagreb och segrande ur striden gick en riktigt uppdaterad och poppig liten låt, påtagligt inspirerad av de oerhört framgångsrika brittiska producenterna Stock-Aitken-Waterman.

"Milas poli" ("Du pratar för mycket") var skriven av John Vickers som redan vunnit den interna cypriotiska finalen 1988 med "Thimame", som senare diskades. Dels hade den kanske framförts för tidigt, dels var det möjligen emot de lokala reglerna att Vickers hade brittiskt pass. Nu hade låtskrivaren för säkerhets skull skaffat sig cypriotiskt medborgarskap.

Haris Anastasiou hade en grundlig utbildning från en dansskola i New York där han periodvis varit klasskompis med självaste Madonna. Han hade representerat Cypern både i världsmästerskapen i discodans och som dansare bakom Alexia vid ESC i Bryssel 1987.

Låten var visserligen rätt enkel men samtidigt rak och tydlig och låg helt i tiden. Dessvärre hade någon tänkt något varv för långt inför Zagreb där numret blev lite onödigt rörigt, såväl bildmässigt som sångmässigt. Stylingen lämnade en hel del övrigt att önska - har någon annan artist uppträtt med en billig t-shirt för turister på sig? - och juryn hade starkare samtida kandidater att rösta på i form av Frankrike och Spanien.

Otur för Cypern som annars gjort allting rätt. Den nya nationella finalen skulle ändå visa sig vara en framgång och skulle överlag ge rätt goda resultat under det kommande decenniet.Anastazio / Milas poli (Cypern 1990)
14:e plats av 22 bidrag i Zagreb

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar