30 januari 2018

Love Enough For Two / Storbritannien 1980

Stephanie de Sykes hade börjat sin bana som popsångerska och 1974 hade hon legat tvåa på den brittiska topplistan med "Born With A Smile On My Face". Popkarriären hade blivit kort och snart nog fokuserade hon på att agera bakgrundssångerska och studiomusiker.

Dessutom skrev hon låtar tillsammans med sin partner Stuart Slater. 1978 hade de vunnit den brittiska uttagningen till ESC med Co-Co och "The Bad Old Days" som visserligen hade floppat i Paris - en elfteplats var Storbritanniens dittills sämsta placering - men ändå blivit en hyfsat stor kommersiell framgång.

Nu var de tillbaka på banan med den snabbt ihopplockade sexmannagruppen Prima Donna. Sannolikt kalkerade på populära Guys 'n' Dolls visade de sig vara en förvånansvärt otymplig ensemble som liksom saknade fokus och mer påminde om ett halvt fotbollslag än en popakt.

I mitten stod unga Sally-Ann Triplett (som fyllde 18 bara några dagar före finalen i Haag) och Danny Finn som tidigare varit med i The New Seekers (Storbritannien 1972) och sjungit huvudstämman på gruppens sista hitsingel 1978.

Den brittiska finalen hade blivit en riktig thriller som slutat med oavgjort och slipsbrytning mellan de två låtarna i toppen. Prima Donna slog Maggie Moone efter att samtliga jurygrupper fått rösta på nytt.

"Love Enough For Two" var en trevlig liten bagatell men även i Haag kändes Prima Donna som ett ofokuserat gäng, som sex bakgrundssångare som tappat bort sin soloartist. Underligt nog tände jurygrupperna ändå till på paketet - ibland kändes det som att man röstade på Storbritannien av gammal vana - och poängen räckte till en bronsplats. Sverige gav Prima Donna sin tolva.

Det hjälpte inte det minsta på hemmaplan där singeln floppade. Prima Donna släppte en singel till men gick snart skilda vägar till högst olika grader av framgång. Kate Robbins fann framgång som skådespelerska och fick en stor hit som soloartist. Lance Astons syster Jay skulle vinna hela ESC som en del av Bucks Fizz 1981 och Sally-Ann Triplett återkom till tävlingen året därpå som del av Bardo. Danny Finn pensionerade sig från offentligheten och tog sig ett civilt jobb istället.

Stephanie de Sykes och Stuart Slater fortsatte att skriva låtar tills kärleken tog slut några år senare. Deras gemensamma son Toby Slater spelade under 1990-talet med i indiepopbandet Catch.Prima Donna / Love Enough For Two (Storbritannien 1980)
3:e plats av 19 bidrag i Haag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar