19 januari 2018

Let's Get Happy / Tyskland 2003

Nog skulle det ha smakat bra att få fira 20-årsjubileet av "Ein bißchen Frieden" med en ny seger men Corinna May hade misslyckats grovt i Tallinn. En mindre självsäker låtskrivare hade kanske tagit det som en vink att det var dags att dra sig tillbaka men Ralph Siegel kunde inte låta bli att ställa upp på nytt.

Vid sidan av att skriva låtar utifrån visuella koncept hade Siegel fått smak för att hitta artister som på något sätt skulle vara iögonfallande eller speciella. Corinna May hörde definitivt till den kategorin - att sångerskan var blind hade i det närmaste reducerats till en gimmick - och det gjorde även Lou.

Siegel hade försökt matcha fram Lou redan i den nationella finalen 2001 med den lätt hysteriska "Happy Birthday Party". Då uppträdde hon som Lou + Band, tillsammans med ett gäng musiker hon uppträtt med i många år.

Nu hade hon tilldelats en betydligt mer energisk låt, en smattrande poplåt som lät förvånansvärt uppdaterad. Retro men på ett bra sätt. Som förhandsvideo använde man en skojig tecknad film där även Stefan Raab gjorde ett gästspel - kanske som ett tjuvnyp tillbaka efter att Raab använt pseudonymen Alf Igel 1998.

Det blev en del diskussion runt texten också. "Let's get happy and let's be gay!" var helt tydligt en blinkning till de många homosexuella eurovisionsfansen men båda upphovsmännen förnekade kategoriskt att så skulle vara fallet. Textförfattaren Bernd Meinunger satt i tysk tv med en engelsk ordbok och förklarade att "gay" betyder "glad" och inget annat.

I Riga var allt det fräscha borta. Lou var måhända en sprallig liveartist men hon passade inte hemskt bra ihop med sin låt och dessutom hade hon - precis som Corinna - tvingats ihop med en outhärdligt käck grupp bakgrundssångare som ständigt hotade att ta över showen. Placeringen blev mycket bättre än året innan men ändå en besvikelse.

Lou spelade in en skiva med Ralph Siegel utan framgång och gick sedan tillbaka till att turnera med sitt eget band igen. För sin del hade tysk tv nu tröttnat på Siegels kalkylerade låtar och började från och med 2004 allt tydligare visa att han inte längre var så välkommen i de nationella finalerna.Lou / Let's Get Happy (Tyskland 2003)
12:e plats av 26 bidrag i Riga

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar