17 november 2016

Više nisam tvoja / Kroatien 2003

Det hade gått tio år sedan det självständiga Kroatien debuterade i ESC och många saker hade hänt sedan dess. Man hade gått från att vara ett krigsdrabbat litet land till en spelare att räkna med i många sammanhang. Det hade i många år varit en uttalad politisk ambition att det skulle satsas hårt på att profilera Kroatien inför omvärlden.

Under de första åren av självständighet hade landets politiker spelat sina allra mest nationalistiska kort och Dora - den kroatiska uttagningen till ESC - hade högtravande nog kallats för "en katedral för den kroatiska själen". Det gjordes närmast till ett nationellt ansvar för artister och upphovsmän att ställa upp.

Med åren sjönk den allra mest hysteriska nationalismen undan och de tyngsta namnen i kroatisk showbiz började ägna sig åt annat. I tomrummet som uppstod kunde plötsligt en ung och lovande talang kliva fram och lyckas.

Andrej Babić hade varit med ett par gånger tidigare - inte minst hade hans bidrag för tonårsbandet Teens blivit populära 1999 och 2000 - men nu lyckades han för första gången vinna.

17-åriga Claudia Beni hade redan stor erfarenhet som artist. Hon hade varit med i Teens, där hennes bror Daniel stått för solosången, och hade redan släppt ett framgångsrikt soloalbum. "Tako hrabar da me ostaviš" hade blivit en stor hit och gjort henne känd för en större publik.

I Dora gjorde hon och hennes spralliga körsångare med kompositören själv i spetsen ett piggt intryck - till och med dirigenten dansade med i koreografin - men i det starka startfältet i Riga räckte inte detta stycke Britney-pop till i konkurrensen.

Claudia Beni släppte ett par skivor till men drog sig 2008 tillbaka från allmänheten och satsade på en karriär som frisör hemma i Opatija. Längtan efter rampljuset är ändå stark och mellan varven uppträder hon sedan 2013 igen, inte minst som vokalist i gruppen Koktelsi.

Andrej Babić skulle vända Kroatien ryggen och satsa på att skriva låtar för Bosnien-Hercegovina, Slovenien och Portugal och har varit en flitigt förekommande figur i ESC sedan dess.Claudia Beni / Više nisam tvoja (Kroatien 2003)
15:e plats av 26 bidrag i Riga

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar