18 november 2016

It's My Time / Storbritannien 2009

De senaste tio försöken hade det mesta gått fel för BBC. En enda gång hade man slagit sig in bland de tio bästa, annars var statistiken full av fiaskon och inte mindre än två sistaplatser. Högst förnedrande för landet som ännu ansåg sig vara popkulturens självklara hemvist i Europa. Dags att prova något radikalt.

Istället för att bjuda in till en öppen final som man gjort tidigare år bestämde man sig för att beställa en låt från en etablerad låtskrivare som kunde ta landet tillbaka till toppen av resultatet. Man ratade landets popelit och bad istället musikalernas egen häxmästare Andrew Lloyd Webber att skriva något slagfärdigt. Den nationella finalen gick istället ut på att bestämma vem av ett antal utvalda talanger som skulle få äran att sjunga den Lloyd-Webberska balladen i Moskva.

Andrew Lloyd Webber kallade dessutom in tung hjälp med textskrivandet i form av den legendariska Diane Warren, en av historiens mest framgångsrika låtskrivare, som knappast sparade på krutet när hon satte ihop texten till "It's My Time". Slutresultatet blev bombastiskt, tämligen pretentiöst och inte särskilt typiskt europeiskt i tilltalet.

Vinnare i den brittiska talangjakten blev unga Jade Ewen som redan som tonåring sjungit i gruppen Trinity Stone, som fått skivkontrakt men splittrats utan att ha nått någon större framgång. Hon hade en stor röst och en stark närvaro, men inget kunde hjälpa det faktum att låten, de starka namnen till trots, kändes dammig och nattstånden.

På scenen i Moskva fick Jade dela rampljuset med kompositören som själv spelade flygel. I direktsändning inför en hel värld lyckades en av de två violinister som fanns med på scenen peta Jade i ansiktet med sin stråke men annars gick framträdandet bra.

Juryn var förtjust medan de telefonröstande tittarna var mindre entusiastiska, men med Storbritanniens facit de senaste åren i gott minne fick en femteplats sägas vara med beröm godkänt.

Jade Ewen lämnade snart solokarriären för att bli en del av Sugababes. Efter att trion upplöstes har hon spelat in ett par egna låtar men mest ägnat sig åt musikalroller i London.Jade Ewen / It's My Time (Storbritannien 2009)
5:e plats av 25 bidrag i Moskva

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar