30 november 2016

T'en va pas / Schweiz 1963

Géo Voumard och Émile Gardaz var ett flitigt låtskrivarpar som arbetat i tandem i flera år - båda var dessutom anställda av den schweiziska radion. De hade vunnit den allra första upplagan av Eurovision Song Contest med sången "Refrain" och nu vann de den nationella finalen för femte gången.

Att hitta inhemska artister som höll måttet verkar ha varit svårt. Schweiz hade redan låtit sig representeras av artister från Tyskland (1959) och Frankrike (1962) och det var inte ovanligt att utländska sångare ställde upp i de schweiziska finalerna.

Den här gången kom den vinnande artisten från Israel. Esther Ofarim var född 1941 i det Brittiska Palestinamandatet och hade börjat sjunga redan som barn. Hon började sin professionella karriär som 18-åring och hade året efter haft en mindre roll i den framgångsrika men kontroversiella filmen Exodus.

Esther Ofarim var bara några minuter ifrån att ha varit den första israeliska artisten någonsin i ESC, men när startordningen lottades fick Carmela Corren - som tävlade för Österrike - sjunga först.

Många år senare mindes Esther Ofarim i en intervju att hon ställt upp eftersom schweizisk tv absolut ville ha henne (någon nationell final verkar hon inte ha dragit sig till minnes). Lika säker var hon på att hon vunnit tävlingen i London. Det var ju väldigt nära och efter att den norska juryn schabblat med siffrorna såg hon sig kanske som den moraliska segraren?

Även om segern gick hennes näsa förbi i London skulle hon snart etablera sig som en stor internationell stjärna. Tillsammans med sin man Abi satsade hon hårt på att slå igenom på den tyska marknaden och snart kom det stora genombrottet med låtar som "Noch einen Tanz" och "Morning of my Life". 1968 fick paret en internationell megahit med "Cinderella Rockefeller" som till och med låg etta på Englandslistan. Två år senare skiljde sig de båda och Esther påbörjade en framgångsrik solokarriär.

1997 kunde Esther Ofarim ha gjort comeback i Eurovision Song Contest då Ralph Siegel skrev låten som skulle bli det årets tyska bidrag med henne i åtanke. Ofarim var intresserad men ville ha en större summa pengar för att ställa upp och då tackade Siegel nej.

"T'en va pas" blev låtskrivarduon Voumard & Gardaz sista bidrag till ESC. Tillsammans hade de kommit såväl etta som tvåa som trea - en svit få andra kan briljera med. Géo Voumard slutade snart på radion och var 1967 med och grundade den internationellt beryktade jazzfestivalen i Montreux.Esther Ofarim / T'en va pas (Schweiz 1963)
2:a av 16 bidrag i London

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar