15 november 2016

Für alle / Västtyskland 1985

Tanken var att Ralph Siegel skulle ha gjort sin stora comeback i Eurovision Song Contest med Heike Schäfer och "Die Glocken von Rom", som var storfavorit att vinna den västtyska uttagningen och som mycket riktigt låg i en tydlig ledning när programledarna läste upp en tidig poängställning i programmet. Men så tog det hela en oväntad vändning som fick åtskilliga hakor att falla.

I den första delrapporten från opinionsinstitutet Infratest - som såg till att låta ett statistiskt urval av de tyska tittarna bestämma vinnaren - hade sexmannabandet Wind från München bara legat på åttonde plats av tolv bidrag. När man räknat klart hade den unga schlagerorkestern stormat upp i topp och slog ut förhandsfavoriten - en överraskning som hette duga.

Ralph Siegel deppade nog inte alltför mycket. Han fick skriva en låt för Luxemburg istället och Wind hade kontrakt med hans skivbolag Jupiter records. "Für alle" blev en hit och sågs som en mycket trolig vinnare inför finalen i Göteborg.

Halvvägs genom röstningen såg man ut att vara på väg mot en stor seger innan vinden vände. Inte minst tack vare att man fick noll poäng från såväl Schweiz som Österrike blev tyskarna omsprungna av norska Bobbysocks.

Wind blev ändå populära i Sverige, där "Für alle" tog sig upp på försäljningslistan. När gruppens album släpptes i Sverige hade man inkluderat en svensk version - "Så många människor" med text av Monica Forsberg. Den svenska texten spelades även in av Stefan Borsch och en väldigt ung Linda Bengtzing.

Bakom "Für alle" stod Hanne Haller som förutom att skriva låtar även var en etablerad schlagersångerska på egen hand - 1979 hade hon deltagit i den västtyska finalen med "Goodbye chérie". Efter att någon slarvat på skivbolaget registrerades hon som ensam upphovsman till "Für alle" trots att texten skrivits av Bernd Meinunger.

Elva år senare vann Hanne Haller åter den tyska uttagningen med "Blauer Planet" - ett stycke schlagertechno framfört av den sjungande frisören Leon. I den underliga och interna semifinalen som anordnades inför finalen i Oslo slogs Tyskland ut och missade sin hittills enda final.

2005 avled Hanne Haller till följd av den bröstcancer hon drabbats av drygt tio år tidigare. Ett par år efter hennes död avslöjade hennes tidigare livspartner - programledaren Ramona Leiß - att Hanne Haller var lesbisk.Wind / Für Alle (Västtyskland 1985)
2:a plats av 19 bidrag i Göteborg

1 kommentar:

  1. jag visste inte Linda gjort den kul kuriosa

    SvaraRadera