22 november 2016

In A Woman's Heart / Malta 1996

Sedan landets stora comeback i Rom 1991 hade Malta varje år satsat på ballader i olika stilar och utföranden. Kanske var det dags för något nytt och vinnaren av 1996 års Festival Kanzunetta ghall-Ewropa blev ett betydligt poppigare stycke. Än en gång var det Paul Abela som skrivit musiken, nu med ord av Alfred C. Sant.

I den maltesiska finalen lät "In A Woman's Heart" verkligen som en ganska ofärdig demoversion, inte minst tack vare den inte så värst imponerande lokala orkester som år efter år fick sätta sina tänder i de hoppfulla maltesiska kompositionerna. Det bästa som hänt Malta i ESC är att live-orkestern avskaffades några år senare.

Miriam Christine Borg var född i Brasilien men adopterad av en maltesisk familj. Hon hade tillbringat sin uppväxt på Gozo, Maltas näst största ö, och hade redan sjungit i flera år i olika sammanhang.

Hennes röst var full av soul men hennes vokala omfång var inte i närheten av lika stort som hon själv trodde och när hon letade sig upp i det högre registret började det mesta ganska snabbt låta ansträngt. Det är inte lätt att veta sina begränsningar när man är en ung artist och helt tydligt fanns det ingen runt omkring henne som var redo att säga sanningen heller.

Den maltesiska förhandsvideon var i vanlig ordning sponsrad av Air Malta - den här gången fick sångerskans flirt jobba som flygmekaniker - samt Mercedes-Benz som fick generöst med synlighet.
Lite väl mycket synlighet ansåg EBU som gjorde tummen ned och tvingade malteserna att göra om sin video. Lika bra eftersom de stavat själva låttiteln fel i den animerade logo som dyker upp mellan varven - där står "In A Womaman's Heart" istället. Den korrigerade videon tycks underligt nog inte finnas på YouTube.

Åtminstone lät låten nu betydligt bättre. I vanlig ordning hade man skickat bidraget på remiss till det tyska skivbolaget CAP Sound där man skrivit ett helt nytt arrangemang och, av allt att döma, gett sångerskan en del användbara tips om hur hon bättre skulle använda sin röst.

På scenen i Oslo Spektrum fick Miriam Christine vokalt stöd av Georgina Abela samt två inhyrda norska sångerskor. Journalisterna på plats hade en egen omröstning där de röstade fram Miriam Christines scenkläder till årets allra fulaste.

Fult var det också i röstningen, där Malta sin vana trogen varit igång och bytt poäng med andra länder. Det räcker med ett snabbt ögonkast i poängtabellen för att inse att något är skumt med siffrorna från Turkiet, Slovakien och Kroatien. Utan dem skulle Malta hamnat långt ner i resultatet.

Miriam Christine fortsatte sjunga och har släppt många singlar och ett par album. Hon har dessutom startat en barnkör hemma på Gozo och sjungit på Malta Gay Pride.Miriam Christine / In A Woman's Heart (Malta 1996)
Delad 10:e plats av 23 bidrag i Oslo

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar