8 november 2016

Nel blu dipinto di blu / Italien 1958

Det finns många olika sätt att räkna på men det är ingen vågad gissning att påstå att "Volare" (eller "Nel blu dipinto di blu" som den egentligen heter) är den mest framgångsrika låt som någonsin deltagit i Eurovision Song Contest. Inget annat bidrag har haft ett lika långt och varierat liv, eller fått samma spridning eller spelats in i lika många versioner.

Självklart ser skivmarknaden annorlunda ut idag. En låt som blir en världshit har mycket kortare livstid och genererar inte ett batteri av coverversioner, men frågan kvarstår ändå: hur kunde juryn ignorera en sådan världshit i vardande?

När låten tidigare samma år vann Sanremofestivalen hade den mångsysslande skådisen Domenico Modugno gjort succé då han istället för att sjunga rakt upp och ner istället gestikulerade, grimaserade, stängde ögonen och slog ut med armarna. Den italienska publiken hade aldrig sett något liknande och i ett slag hade Modugno uppfunnit den intensiva sångstil en internationell publik snart skulle anse vara typiskt sydeuropeisk.

När han gick ut först på scenen vid ESC i Hilversum fallerade tekniken och det blev svart i flera länders tv-rutor. Italien fick framföra sitt bidrag en gång till i slutet av uppsjungningen. Sett i backspegeln skulle inte en tredjeplats vara något att fnysa åt - italienarna skulle visa sig ha svårt att imponera på jurygrupperna - men "Volare" kom rejält på efterkälken efter vinnaren Frankrike och tvåan Lys Assia från Schweiz.

Till juryns försvar ska sägas att de knappast hade instruerats att identifiera hitlåtar. ESC var ännu mest av allt ett internationellt programsamarbete och att tävlingen med tiden skulle komma att bli en hitfabrik var mer en biprodukt. Juryn röstade förmodligen på det de själva tyckte lät trevligt och bekant och resultatet blev därefter.

Dessutom skulle "Volare" ta tid på sig att erövra världen. Först efter att den släppts på den amerikanska marknaden under hösten 1958 och spelats in av flera stora stjärnor som den på riktigt slog an också i Europa och blev den klassiker vi känner idag.

Domenico Modugno hade för alltid skapat sig en plats inom den italienska populärmusiken och skulle komma tillbaka till ESC redan nästa år med en ny evergreen under armen.



Domenico Modugno / Nel blu dipinto di blu (Italien 1958)
3:e plats av 10 bidrag i Hilversum

2 kommentarer:

  1. Unfortunately the delicate original version (also heard in Hilversum) has very much been replaced by americanised sing-along version which omits the verse completely and consists of only the chorus being sung over and over again. This, imo, inferior version of the song is included in all the Eurovision compilations I know.

    Do you know was this re-recording the version that got Domenico Modugno to the top of the Billboard?

    SvaraRadera
  2. Tips... hans bidrag 1966 (tror jag det var) rekommenderas. Oerhört stämningsfullt. Tror också det var en del kontroverser där han dissade orkestern, och gick till slut med på att delta med huvudsakligen piano som musik

    SvaraRadera