19 november 2016

Goodbye To Yesterday / Estland 2015

Det hade gått lite upp och ned i placeringarna för Estland sedan man gjort en reboot av den nationella finalen sex år tidigare. Istället för att försöka imponera på Europa satsade man i det nya formatet Eesti laul enbart på att hitta artister och låtar som skulle tilltala en estnisk publik - sedan litade man bara på att det esterna själva gillade skulle ha en chans också internationellt.

Så snart låtarna som skulle delta i 2015 års Eesti laul offentliggjorts började det snabbt spekuleras på nätet om Estland kanske skulle bli årets vinnare. En av låtarna i de estniska semifinalerna verkade verkligen ha allt som kunde krävas av en toppkandidat.

Stig Rästa hade spelat i flera framgångsrika band och hade flera gånger visat framfötterna i de estniska finalerna: 2004 med Slobodan River, 2011 med Outloudz samt 2009 och 2014 med Traffic. Nu hade han skrivit en retrodoftande duett och slog sina påsar samman med Elina Born, som tidigare kommit tvåa i estniska Idol.

Stig hade hört Elina sjunga på nätet och skickade frågan om hon ville tävla i Eesti laul med honom. Hon har själv berättat att hon satt på en lektion när hon såg meddelandet och blev så rörd att hon började gråta. Det tog flera dagar innan hon samlat tillräckligt med mod för att tacka ja.

"Goodbye To Yesterday" visade sig vara en snudd på genialisk låt, som en uppdaterad variant på gamla "Summer Wine". Stig och Elina visade sig dessutom ha en säregen kemi som fungerade utmärkt i rutan trots att de sjöng om att göra slut och lämna varandra.

Väl på plats i Wien talades de fortfarande en del om Estland men fokus hade förskjutits mot ett par andra kandidater och den estniska duetten som lottades att sjunga tidigt i såväl semin som finalen verkade komma lite i skymundan, trots ett snyggt finalframträdande där Elina dessutom bjöd på helt makalösa tårar som extra bonus.

En sjundeplats var en liten besvikelse med tanke på de uppskruvade förväntningarna men Elina blev nu en popstjärna att räkna med hemma i Estland. Senare samma år hade hon ännu en solohit med "Kilimanjaro".

Stig gick tillbaka till sina olika band och fortsatte också att skriva låtar till andra och skulle snart vara tillbaka i den estniska finalen på nytt.Stig Rästa & Elina Born / Goodbye To Yesterday (Estland 2015)
7:e plats av 27 bidrag (final) i Wien

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar