6 november 2016

Krasi, thalassa ke t'agori mou / Grekland 1974

I april 1967 skulle det politiskt oroliga Grekland gå till val. Istället grep ett antal högt uppsatta militärer makten vid en kupp. Landets ledande politiker arresterades och kungafamiljen tvingades så småningom i exil. Militärjuntan styrde med hård hand och brotten mot mänskliga rättigheter var lika många som vettlösa.

En stark internationell opinion motsatte sig juntan och visade solidaritet med det grekiska folket och de grekiska sångarna och konstnärerna. Mikis Theodorakis visor fick större spridning än någonsin och det fanns en stor press på europeiska politiker att frysa ut de grekiska generalerna.

Efter att militären slagit till hårt och blodigt mot en demonstation vid Atens universitet - med tjugofyra döda till följd - ansåg landets regim att man måste vidta åtgärder för att förbättra landets skamfilade rykte, för att uppmuntra turism och handel. Grekland var tvunget att visa upp sig i ett positivt ljus och man lät den statliga tv:n anmäla sig till Eurovision Song Contest i Brighton.

ERT valde först ut Nostradamus - en kvartett specialiserad på mer psykedelisk rock - men valet föll inte den militära ledningen på läppen. Juntan fabricerade en sexskandal runt en av gruppens medlemmar och beslagtog deras pass så de inte kunde resa.

Istället skickade man Marinella - en rutinerad artist som hört till landets mest populära i nästan femton år. Hon utrustades med en mycket grekiskklingande melodi dränkt i bouzouki, tänkt att locka de europeiska tittarna att turista i den grekiska övärlden med hjälp av en text om lite hav, lite vin och lite kärlek. Underligt nog bjöd Marinella och hennes kör på ett obegripligt stelt och livlöst framträdande av sin sprittande glada låt och slutresultatet blev inte direkt lysande.

Bara ett par månader senare iscensatte den grekiska juntan ett kuppförsök på Cypern med syfte att införliva ön som en del av Grekland. Det slutade med turkisk invasion - Cypern är än i denna dag en delad ö - och juntans slutliga undergång. Nästa gång grekisk tv deltog var landet åter en demokrati.

Marinella har ikonstatus inom den grekiska populärmusiken. Hon anses vara en av de första som lanserat den moderna scenshowen och som lagt stor vikt vid kläder, image och belysning. Hon har spelat in minst 66 album och har fått i princip alla utmärkelser en grekisk artist kan få. Idag har hon i princip lämnat rampljuset men uppträder sporadiskt då lusten faller på.Marinella / Krasi, thalassa ke t'agori mou (Grekland 1974)
11:e plats av 17 bidrag i Brighton

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar