23 november 2016

Keine Mauern mehr / Österrike 1990

Efter Thomas Forstners fina femteplats i Lausanne verkar ORF ha tänkt att det kanske ändå skulle finnas en marknad för Eurovision Song Contest och man beslöt att återuppliva den nationella final som legat i träda sedan 1984. Tio handplockade kandidater skulle göra upp om guldet och vinnaren skulle utses av en expertjury och de österrikiska tittarna som fick telefonrösta.

Det var en ganska stark uppsättning sånger Österrike hade fått att välja mellan men alla låtarna skulle komma att överskuggas av den dramatik som plötsligt och utan förvarning utspelade sig i ORF:s auditorium. När duon Duett intog scenen som kvällens åttonde bidrag rasade sångerskan ihop efter första refrängen och damp i golvet. Förvirring utbryter och programmets konferencier Lizzi Engstler får kämpa på för att fylla tid. Ett fascinerande och omistligt tv-ögonblick.

En stund senare, när alla hämtat sig, fick duon sjunga om och när alla poäng räknats ihop hade deras "Das Beste" - tävlingens kanske allra mest gammalmodiga bidrag - vunnit. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Ganska många menade att svimningsincidenten bara varit ett stunt för att väcka sympati. I en stor österrikisk tidning hävdade en renommerad läkare att "ingen svimmar på det där sättet".

Några dagar senare beslutade ORF ändå att diskvalificera det vinnande bidraget då det visade sig att låten redan två år tidigare deltagit i de radiosända semifinalerna till Västtysklands uttagning. Därmed bröt man solklart mot reglerna och Duett petades.

Istället skickade man tvåan till Zagreb. 20-åriga Simone Stelzer hade sjungit i flera band och hade utrustats med en hybrid mellan rock och schlager på årets hetaste tema - Berlinmurens fall och hoppet om att det aldrig mer ska byggas murar någonstans. En av låtens upphovsmän - och körsångare - var Marc Berry som varit en del av Blue Danube tio år tidigare.

Med österrikiska mått mätt lyckades Simone väl och kom hem med en tiondeplats i bagaget. Det blev starten på en lång och framgångsrik karriär. Idag har Simone släppt åtta framgångsrika album varav flera dessutom tagit sig in även på den tyska albumlistan med sin mer renodlade schlagerstil.

1991 följde Simone med till Rom och sjöng i kören bakom Thomas Forstner, men då uteblev framgången. 1994 gjorde hon ett nytt försök att representera Österrike och kom fyra med "Radio". Senare samma år fick hon sin största kommersiella hit någonsin med "Wahre Liebe".

Sedan 2013 är hon en del av schlagerduon Simone & Charly Brunner - den manliga parten var tidigare en del av brödraduon Brunner & Brunner - och efter en tid tillsammans på scenen blev de båda ett par även privat.

Uppdaterad 4 mars 2023Simone / Keine Mauern mehr (Österrike 1990)
10:e plats av 22 bidrag i Zagreb

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar