4 november 2016

Face The Shadow / Armenien 2015

En regel som blivit allt viktigare med åren är den som reglerar vad bidragens sångtexter faktiskt får handla om. Inga bidrag får innehålla politiska, religiösa eller kommersiella budskap och inga bidrag får dra vanära över tävlingen.

Vissa år har man varit snabb att vifta med regelverket (Georgiens anti-Putin-disco fick kalla handen 2009 medan San Marino inte fick nämna Facebook vid namn 2012) medan andra saker fått passera fritt. Gränsdragningen kan ju också vara svår. Ett par israeliska och polska bidrag har exempelvis haft tydliga religiösa motiv i sina texter - hur går det ihop med reglerna? Att sjunga att man vill ha fred på jorden är faktiskt ett politiskt budskap. När ska man sätta ner foten?

Att det armeniska bidraget 2015 var fullständigt genomsyrat av politik var däremot helt klart och tydligt och ingenting den armeniska delegationen hymlade med, åtminstone inte till en början.

2015 uppmärksammade Armenien att det gått hundra år sedan det armeniska folkmordet påbörjades. I det osmanska riket förföljdes och deporterades armenier, vilket på allvar ledde till att det armeniska folket spreds över jorden och lade grunden till dagens moderna diaspora som består av minst åtta miljoner armenier som bor utanför hemlandets gränser.

Folkmordet är omtvistat och en politiskt het fråga. I Frankrike är det olagligt att förneka dess existens medan Turkiet envist hävdar att något liknande aldrig ägt rum.

För att uppmärksamma detta förfärliga jubileum satte man samman supergruppen Genealogy (vilket är det engelska ordet för släktforskning), bestående av fem exil-armenier - en från varje världsdel - samt Inga Arshakyan som redan representerat sitt land tillsammans med sin syster Anush 2009.

Ambitiöst, för all del. Men vad hjälper det när man saknar den viktigaste komponenten? "Face The Shadow" är en bombastisk och snudd på direkt aggressiv sång som dessvärre är riktigt illa skriven. När de sex artisterna kliver upp på scenen tar de alla i från tårna och innan låten är slut når skrikandet stormstyrka.

Aggressivt var också själva tilltalet. "Förneka inte!" upprepas om och om igen i refrängen, med udden tydligt riktad mot exempelvis Turkiet. Från början skulle även låttiteln varit "Don't Deny", men det tyckte EBU blev lite väl övertydligt.

Armenien fick poäng av endast åtta länder och fick nöja sig med en mer modest placering, men frågan kvarstår: ska man få sjunga om sin historia då budskapet är politiskt laddat? Var går gränsen? Frågan skulle komma upp på nytt året efter då Ukraina vann hela tävlingen med en mycket bättre låt på ett liknande tema.Genealogy / Face The Shadow (Armenien 2015)
16:e plats av 27 bidrag i Wien

1 kommentar: