26 november 2016

Ja sam za ples / Jugoslavien 1987

Belgrad stod värd för den jugoslaviska schlagerfestivalen och det satsades stort på arrangemanget som hölls i det stora kongresscentret Sava Centar. Man hade utökat startfältet och brände av hela tjugofyra låtar på en kväll - bidrag som i vanlig ordning skickats in av de olika delrepublikernas egna tv-bolag.

Den största förändringen gällde hur röstningen genomfördes. Istället för att ha en sammanhållen jury per delrepublik satt tre jurymedlemmar per region och röstade individuellt på sina fem favoritlåtar. Som en extra krydda fick dessa juryledamöter rösta fritt på vilka låtar som helst - även låtarna från det egna tv-bolaget. Ofta lät man poängen regna över de egna låtarna vilket fick publiken att skratta och tidningarna att rasa.

Inför finalen hade två av kompositörerna som valts ut av TV Beograd önskat sig Bebi Dol (Jugoslavien 1991) som artist men det tillät inte reglerna. Bebi Dol fick sjunga den ena låten och för den andra hyrde man in Tereza Kesovija (Monaco 1966, Jugoslavien 1972) trots att hon egenligen var från Kroatien.

För andra året i rad gick segern till Zagreb och en riktig evighetsmaskin i tävlingen. Novi fosili ("De nya fossilen") hade bildats redan 1969 men fick snurr på karriären först sju år senare då sångerskan Đurđica Barlović och låtskrivaren Rajko Dujmić kom med. Nu blev gruppen en riktig hitfabrik som med åren kom att påminna alltmer om italienska Ricchi e Poveri (Italien 1978) rent stilmässigt.

1983 hoppade Đurđica av för att satsa på en solokarriär och ersattes av den snärtiga och temperamentsfulla Sanja Doležal, och nu la gruppen in en ny växel i sin karriär. Nu ställde man upp för femte gången i den nationella ligan efter att ha ställt upp 1981, 1982, 1983 och 1986.

Man hade alltid kommit nära utan att gå riktigt hela vägen men nu blev det promenadseger med en glad 60-talslåt kryddad med engelska fraser och en säregen hickning som minnesvärd hook. Också i Bryssel gick det vägen och efter att ha legat i ledningen i god stund landade gruppen på ännu en fjärdeplats - precis som Jugoslavien fått 1962 och 1983. Rajko Dujmić verkar ha fått smak på den internationella hetluften och skulle snart vara tillbaka igen som låtskrivare.

Senare samma år dök man upp som nyckelspelare i "Yugovision Song Contest" - en parodi på ESC och det faktum att Jugoslavien aldrig lyckades vinna. Eller hur var det egentligen? Röstningen är ett direkt tjuvnyp på de nya röstningsreglerna i den inhemska ligan där man numer fick rösta på sig själv.

Trots att Novi fosili hörde till Jugoslaviens allra mest populära grupper blev deras bidrag till de nationella finalerna aldrig några större hits på hemmaplan. Inte ens deras ESC-bidrag blev mer än en modest framgång bland betydligt större succéer som "Za dobra stara vremena" eller "Da te ne volim".

I början av 1990-talet gick bandet skilda vägar men återskapades några år senare med nya medlemmar. 2005 återförenades originalmedlemmarna från storhetstiden och gav på nytt konserter och åkte på nostalgiturnéer.

Nu fanns dock nya problem med i bilden. Rajko Dujmić hade drabbats av en allt svårare alkoholism och 2014 fick han sparken ur sitt eget band då han inte längre klarade av att uppträda. Han drog sin gamla kamrater inför rätta och under flera år fick ingen använda sig av namnet Novi fosili.

När bandet 2019 firade femtio års karriär hade Rajko Dujmić övervunnit sitt beroende och namnfrågan var löst, men han var i alltför dåligt skick för att vara med om konserten. I augusti 2020 avled Rajko Dujmić efter att ha varit med om en svår bilolycka ett par dagar tidigare.

Uppdaterad 5 augusti 2020



Novi fosili / Ja sam za ples (Jugoslavien 1987)
4:e plats av 22 bidrag i Bryssel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar