27 november 2016

L'amour ça fait chanter la vie / Belgien 1978

Det hinner hända mycket på åtta år. Sedan finalen i Amsterdam 1970 hade Jean Vallée slagit igenom som låtskrivare - Nana Mouskouri hade stor framgång med hans "La vague" - och lämnat lilla Verviers för Paris där han framträdde på den välkända scenen Don Camilo vid sidan av många stora och etablerade artister.

Tillvaron bland stjärnorna i Paris inspirerade helt tydligt och när Jean Vallée för andra gången vann den belgiska uttagningen var det med en oändligt mycket mer sofistikerad chanson än hans tidigare med en mestadels elegant text om hur fantastisk kärleken är och hur den förändrar världen och får allting att sjunga. Vad den nya låten framför allt hade som den gamla saknade var en strålande uppbyggnad där Jean Vallées spännande och djupa röst fick visa hela sitt register.

Vid finalen - som avgjordes på sångarens nya hemmaplan i Paris - var Belgien stor förhandsfavorit till segern. Betydligt fler trodde på den belgiska balladen än på tävlingens största namn, tidens största discodrottningar Baccara som tävlade för Luxemburg.

Jean Vallée gjorde ett sobert framträdande som började bakom en flygel - ett instrument som enligt Sveriges tv-kommentator Ulf Elfving hade tagit de franska scenarbetarna drygt tio minuter att få på plats under generalrepetitionen. Han sjöng bra - även om jag alltid föredragit studioversionen framför sättet han sjunger verserna i Paris - och höll på att snubbla på ett av scenens trappsteg i slutet av sången.

Lite överraskande fick belgarna se sig slagna av ett stycke gladlynt israelisk disco men "L'amour ça fait chanter la vie" har fått evigt liv hemma i Belgien och har status som evergreen på båda sidor av språkgränsen.

Jean Vallée skulle inte få någon lika stor hit igen men hade ändå en strålande karriär. 1980 sjöng han rollen som Javert i uruppförandet av Les Misérables i Paris och de närmaste åren skulle han vid sidan av sången och låtskrivandet bli en uppskattad programledare i belgisk tv. Han tilldelades flera tunga musikpris och förblev mycket populär fram till sin död i cancer 2014.Jean Vallée / L'amour ça fait chanter la vie (Belgien 1978)
2:a plats av 20 bidrag i Paris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar