3 november 2016

It's Just A Game / Norge 1973

Regeln om att alla deltagarländer ska sjunga på sina egna språk hade införts så sent som 1966 - före det hade man helt enkelt antagit att alla skulle göra så utan att det behövdes en speciell regel som påpekade saken. En del länder med mindre internationellt gångbara tungomål motsatte sig regeln och från och med finalen i Luxemburg 1973 skulle EBU släppa sångspråken fria i ett par år framöver.

Faktum är att bara tre länder använde sig av den nya friheten i slutändan - Finland, Norge och Sverige - och ingen använde den nya regeln lika liberalt som norrmännen. Istället för att bara sjunga på engelska hade de kastat in fraser på i princip alla de andra ländernas deltagarspråk.

I den norska finalen hade man enbart sjungit på eget språk och då var "Å, for et spill" en fyndig liten sak om hur pojkarna och flickorna försöker förföra varandra med olika mer eller mindre sofistikerade tricks. Låtskrivare var återigen Arne Bendiksen som efter att främst ha kalkylerat tidigare vinnare 1969 och 1971 nu blommade ut i sitt allra mest originella esse.

Den högst ovanliga låten framfördes av en vokalgrupp som satts ihop för sakens skull, men Bendik Singers skulle visa sig hålla för mer än bara en låt. Gruppens medlemmar var Anne-Karine Strøm, Ellen Nikolaysen och brödraparet Bjørn och Philip Kruse. Dessa fyra skulle i olika sättningar representera Norge i ESC varje år fram till och med 1976.

Kanske anade man att man hade någonting på gång och spelade in en riktigt fartfylld och skojig förhandsvideo, där den mångordiga sillsalladen till text lät riktigt bra. I den luxemburgska teatern lät det inte lika bra. Orkesterljudet var burkigt och de många språken gav ett onödigt rörigt intryck.

Juryn var ändå med på noterna - sannolikt uppskattade de den ambitiösa kompositionen - och Norge fick sin bästa placering sedan förra gången Arne Bendiksen var i Luxemburg. Man skulle få vänta i tolv år till på ett bättre resultat.

Bendik Singers fortsatte som grupp ett tag till men Ellen Nikolaysen hade kontrakt med ett annat skivbolag som satte stopp för hennes fortsatte medverkan. Hon ersattes istället av Anne Lise Gjøstøl.

Den framskjutna placeringen till trots hade Arne Bendiksen gjort sitt i den norska finalen. Själv hävdade han att tongivande personer på NRK fått nog av honom och såg till att hans låtar inte längre valdes ut. Han förblev en tongivande skivproducent och nöjesprofil ända fram till sin död 2009.Bendik Singers / It's Just A Game (Norge 1973)
7:e plats av 17 bidrag i Luxemburg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar