9 november 2016

Vita vidder / Sverige 1971

Efter fiaskot med fyra vinnare i Madrid 1969 fick Sveriges Radio nog och drog sig ur den fåniga schlagerfestivalen. När ESC hölls i Amsterdam 1970 sändes finalen varken i svensk radio eller tv och de svenska tidningarna skrev ointresserade notiser om att detta skulle bli den allra sista upplagan av tävlingen.

Publiken saknade programmet och när EBU lovade regeländringar för att undvika fler magplask kom Sverige tillbaka, även om det fanns ett ganska starkt motstånd mot ESC på sina håll i radiohuset.

Den svenska finalen bantades ned och införlivades som ett inslag i omåttligt populära Hylands hörna och bestod av fem semifinaler där tre på förhand utvalda artister - en manlig, en kvinnlig och en grupp - fick framföra ett bidrag per vecka och tittarna fick rösta sin favorit till final genom att skicka in vykort.

Det grumsades i skivbranschen över att de båda utvalda soloartisterna Sylvia Vrethammar och Tommy Körberg båda hade kontrakt med Sonet - var detta otillbörligt gynnande? - men i slutändan spelade det ingen roll eftersom Family Four vann varje vecka och framförde alla fem bidragen i finalen.

Family Four hade bildats 1964 då syskonen Berndt, Inger, Siv och Stig Öst började sjunga tillsammans. Gruppen blev snabbt populär men drabbades av en stor tragedi då Stig omkom i en trafikolycka mitt under pågående sommarturné 1966. Gruppen ombildades flera gånger - 1968 fick man en stor hit med "Kör långsamt" - och hittade sin mest populära form året efter då Agneta Munther, Marie Bergman och Pierre Isacsson anlitades.

Man hade haft bra dragkraft av andra populära grupper som sjungit stämsång - The Mamas & The Papas är kanske de allra främsta i genren - men 1971 var Family Four glödheta i Sverige. De kunde förmodligen ha sjungit något ut telefonkatalogen och ändå gått vidare i semifinalerna.

I Dublin hade man anlitat såväl en stylist som en koreograf och man gav ett mycket polerat och professionellt intryck. Dessutom var "Vita vidder" en snygg komposition med sin klatschiga refräng och sin stilfulla vers. Den slutliga sjätteplatsen var en av Sveriges dittills bästa och gruppens album "1971" blev med all rätt en riktig storsäljare på hemmaplan.

Skivan innehöll tre låtar från den svenska finalen - förutom vinnaren även tvåan "Tjänare kärlek" och trean "Heja mamma". Inga andra av de totalt femton bidragen spelades in, så oron för att Sonet skulle gynnats kom helt på skam.



Family Four / Vita vidder (Sverige 1971)
Delad 6:e plats av 18 bidrag i Dublin

1 kommentar:

  1. A masterpiece of composition and four part harmony singing. The recorded version is (if possible) even better.

    SvaraRadera