11 november 2016

Malá dáma / Tjeckien 2007

Fyra länder - Georgien, Montenegro, Serbien och Tjeckien - ville debutera vid Eurovision Song Contest i Helsingfors 2007, vilket drog upp deltagarantalet till 42 länder. EBU hade bestämt att taket gick vid fyrtio bidrag och funderade först på att dra lott mellan debutanterna för att se vilka två som skulle få tävla, men lät sedan samtliga komma till start.

Det ledde till en förfärligt lång semifinal där hela 28 bidrag skulle slåss om tio lediga platser i finalen. Det var verkligen ingen bra idé och året efter delade man för första gången upp semifinalen på två kvällar istället.

Debuterande Tjeckien satsade stort och hårt på sitt bäst säljande band. Hårdrockarna Kabát hade bildats 1983 och blev snabbt populära i sin stad men fick inte skivkontrakt förrän efter de politiska förändringarna efter murens fall. Deras samlingsplatta "Suma sumárum" från 2002 var Tjeckiens genom tiderna allra mest sålda skiva.

Bidraget handlar om en liten dam som vet allt, som kan läsa sanningen i människors händer och som ger lindring till förbipasserande, även om hon tar betalt för sina tjänster.

I Helsingfors återfanns en hel del ganska hård rock - troligen till följd av Lordis seger året innan - men ingens gitarrer skrällde lika tungt som Kabáts och ingen annan sjöng med lika mycket rakblad i rösten som Josef Vojtek. Riktigt så hårda toner var Europa inte redo för och Tjeckiens populäraste grupp hamnade på allra sista plats i semifinalen med en enda poäng (från Estland) i protokollet.

Helt ärligt fungerar den här låten bättre i sin studioversion än den gör live men den är bra i sin genre. Att ställa upp med något så här annorlunda och utmanande borde belönas snarare än att komma sist.

Inte för att de tjeckiska rockfansen brydde sig om saken. Kabát är fortfarande ett stort namn på den lokala musikscenen och 2014 bjöd de på en stor friluftskonsert inför 80.000 entusiastiska åskådare.Kabát / Malá dáma (Tjeckien 2007)
28:e plats av 28 bidrag (semifinal) i Helsingfors

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar