21 april 2022

Non mi avete fatto niente / Italien 2018

Verkligheten hade letat sig in i Sanremo 2018 och båda låtarna i topp kommenterade sin samtid på olika sätt: den ena på ett lite mer lättsamt vis, den andra på fullaste allvar. Inte för att det på något sätt var första gången som någon försökte föra fram ett budskap med tyngd i tävlingen.

Det allra mest hjärtskärande exemplet är förmodligen den engagerade unge protestsångaren Luigi Tenco som (högst sannolikt) tog sitt eget liv efter att ha blivit utslagen ur Sanremo 1967 med "Ciao amore ciao".

Det likaledes engagerade bandet Lo Stato Sociale ("Välfärdsstaten") fick sitt stora, breda genombrott med "Una vita in vacanze" - en bredsida mot vår jäktade tid där alla bara ska imponera på varandra och kanske hellre skulle ta lite ledigt från alltihop. Med på scenen hade de den 83-åriga brittiska flamencodansaren Paddy Jones och hennes fyrtio år yngre partner Nico, som också fick dansa i bandets video.

Segern gick istället till en mindre glättig betraktelse, skriven efter det bombdåd som drabbade en Ariana Grande-konsert i Manchester 2017. Texten nämner åtskilliga oroshärdar och terrordåd och refrängen vänder sig direkt till dem som utför sådana handlingar: "du har inte lyckats göra mig något, du har inte lyckats ta något ifrån mig (...) det finns inga fredliga bomber".

"Non mi avete fatto niente" var skriven av sina båda artister - sångaren Ermal Meta och den sjungande skådespelaren Fabrizio Moro - tillsammans med Andrea Febo. Ett visst rabalder uppstod då det visade sig att Febo lånat refrängen från en annan låt han skrivit tidigare. Får man skriva samma låt flera gånger? Söker man igenom musikhistorien hittar man en mängd låtskrivare som byggt hela sina karriärer på att skriva många låtar som påminner om varandra, så svaret på frågan var helt tydligt att det får man.

Däremot borde förfarandet ha brutit mot EBU:s regler som kräver att alla bidrag ska vara originalkompositioner som inte får ha framförts offentligt före ett visst datum, men saken verkar inte ha stört arrangörerna desto mer.

Meta och Moro tackade ja till utmaningen att representera Italien vid ESC och sjöng sist av alla vid finalen i Lissabon. Där fick de ett starkt stöd i telefonomröstningen medan jurygrupperna förhöll sig minst sagt svala och höll Italien på en häpnadsväckande låg sjuttondeplats. Protesterades det mot den återvunna refrängen? Visste jurymedlemmarna ens om saken?

Sammanräknat blev det en femteplats för Italien och Ermal Meta blev en av tre artister födda i Albanien att placera sig på den vänstra sidan av resultattavlan i Lissabon (vid sidan av Eugent Bushpepa och Eleni Foureira). 


Ermal Meta & Fabrizio Moro / Non mi avete fatto niente (Italien 2018)
5:e plats av 26 bidrag (final) i Lissabon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar