21 januari 2022

Mall / Albanien 2018

När EBU bestämde sig för att släppa in Australien i tävlingen öppnade man också upp för en störtflod av spekulationer. Om EBU bara var på rätt humör kunde i princip vilket land som helst med associerat medlemskap få vara med och tävla. Hade man ögonen på fler länder? Vilka länder skulle man i så fall bjuda in.

Kanske var det Kina som stod på önskelistan? Man hade skrivit kontrakt med onlinekanalen Mango som skulle visa 2018 års final med egna kommentatorer. Att slå sig in på den gigantiska kinesiska marknaden och få stora tittarsiffror måste ha framstått som ett attraktivt scenario.

Vad man än tänkt sig slog den dörren igen med ett brak då det visat sig att kineserna redan i den första semifinalen censurerat två bidrag som inte föll regimen i smaken. Hur EBU någonsin kunde tro att den hårda kinesiska mediecensuren inte skulle drabba dem är oerhört konstigt, men Mangos rätt att visa tävlingen återkallades med omedelbar verkan.

Dels hade man censurerat Irlands dansande pojkvänspar men även Albaniens bidrag hade lyfts bort ur sändningen. Sedan januari 2018 är det nämligen förbjudet att visa tatuerade personer i kinesisk tv och den albanska sångaren Eugent Bushpepa hade massor av den varan. 

Eugent Bushpepa (född 1984 i Rrëshen i norra Albanien) hade börjat karriären redan som 14-åring och var en av landets ledande rockartister. Han hade en intensiv röst med stort omfång och var dessutom en framstående gitarrist. Ett tag tänkte han bli tandläkare men snart hade han etablerat sig ordentligt på scenen och fick flera gånger turnera tillsammans med sina egna idoler och förebilder då de besökte regionen.

"Mall" ("Längtan") var Eugents egen komposition - som fick kortas ned för att klara EBU:s treminutersregel - och även om den togs emot väl av såväl kritiker som fans var det få som trodde att folkrock på albanska skulle var hårdvaluta i Lissabon. Glädjande nog var Europa på humör och Albanien tog en välförtjänt plats i den final som de kinesiska tittarna aldrig skulle få se.

Eugent Bushpepa fick resa hem med Albaniens tredje bästa resultat i bagaget och har fortsatt att vara en framgångsrik artist på hemmaplan. 2020 låg han etta på de lokala listorna med sin singel "Stay With Me Tonight"

Han ser sig själv som en väldigt icke-kommersiell artist och har alltid vägrat att spela in något album just därför, men sade sig 2020 ha börjat arbeta på en skiva eftersom hans fans efterfrågat en.


Eugent Bushpepa / Mall (Albanien 2018)
11:e plats av 26 bidrag (final) i Lissabon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar