31 januari 2022

L'amour s'en va / Monaco 1963

Lilla Monaco hade redan visat framfötterna ett par gånger i Eurovision Song Contest men inför finalen i London 1963 hade de fått en riktigt smarrig fångst på kroken: den blott 19-åriga tonårsidolen Françoise Hardy som slagit igenom med dunder och brak året innan.

Efter en inte särskilt lycklig barndom började Françoise Hardy spela gitarr och skriva låtar som 16-åring och fick två år senare skivkontrakt hos Disques Vogue som behövde en ny popsångerska och där producenterna tyckte att hon var tillräckligt snygg och skulle se bra ut på ett skivomslag.

Om de förväntat sig en vanlig popsångerska så bedrog de sig. Unga fröken Hardy insisterade på att spela in sina egna låtar och trots att producenterna ogillade den ledde sången "Tous les garçons et les filles" till ett magnifikt genombrott under hösten 1962. Här lärde sig Françoise Hardy att stå på sig och lita på sina instinkter eftersom de tydligt var minst lika bra som experternas.

Även ESC-bidraget "L'amour s'en va" ("Kärleken ger sig iväg") var hennes egen komposition. Redan nu visste hon att liveframträdanden inte var hennes styrka och många år senare berättade hon i en intervju att hon varit alldeles lamslagen av rampfeber. "Jag har aldrig sett mitt framträdande och vill aldrig se det!"

En femteplats var kanske ingen braksuccé men skivan sålde bra och fortsatte att öppna dörrar för den unga sångerskan som snart skulle börja ställa oerhörda krav på sitt skivbolag.

Då hon ansåg att de musiker och studior som fanns i Frankrike var totalt undermåliga krävde hon att få spela in sina skivor i Storbritannien istället. Som en av landets ledande artister fick hon sin vilja igenom och spelade nu in en rad klassiska album fulla med fantastiska låtar: "Voilà", "Comment te dire adieu", "Ma jeunesse fout le camp" och en besjälad cover av "Il n'y a pas d'amour heureux" till exempel.

Idag är Françoise Hardy en av den franska världens allra största stjärnor och ikoner med en karriär alltför lång och komplex för att kunna återberättas här. Hon är det i särklass största namnet som någonsin tävlat för Monaco och ett av de största som någonsin ställt upp. 

Det är faktiskt helt oerhört att hon och Nana Mouskouri - två av alla tiders bäst säljande kvinnliga artister - ställde upp i ESC samma år, dessutom utan att vinna.


Françoise Hardy / L'amour s'en va (Monaco 1963)
Delad 5:e plats av 16 bidrag i London

2 kommentarer:

  1. Om hon är så stor, varför har då jag inte hört talas om Françoise Hardy utanför ESC-sammanhang?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu ska du inte vara så hård mot dig själv, alla kan ju inte ha koll på allt. Men det är aldrig för sent att kolla in saker man tidigare missat.

      Radera