7 januari 2022

When You Need Me / Irland 1999

I stundens hetta - när det börjar dra ihop sig till tävling - är det lätt att tappa nerverna och säga saker man hamnar att äta upp. Man kan tänka att all uppmärksamhet är god uppmärksamhet med riktigt så lätt är det inte.

Efter att ha tillbringat 1990-talet med att vinna och stå värd för ESC nästan varje år fick Irland nu finna sig i att inte alls räknas till favoriterna inför finalen i Jerusalem. Det pratades om Sverige och Kroatien och framför allt Island, medan den gröna ön förväntades floppa.

Man representerades av The Mullans - systrarna Karen och Bronagh som sjungit tillsammans i många år och som studerat piano, fiol och klarinett i Belfast. De hade gett ut en skiva och försörjde sig på heltid som artister, något som inte är alla sångare förunnat. Bronagh hade även skrivit text och musik till vinnarlåten "When You Need Me".

Då systrarna visade upp sina fotsida och minst sagt heltäckande scenkläder på en repetition mitt i den israeliska majhettan höjde en del journalister på ögonbrynen och ställde frågor om saken på den följande presskonferensen. Någon i delegationen - enligt vissa källor sångerskornas manager - bet ifrån och sa att alla inte behöver klä sig som porrstjärnor. Och så nämnde han Charlotte Nilssons namn.

Kanske var frågan spetsigt ställd, högst sannolikt var det en svensk journalist som ställt den. Men att kasta dynga på en mottävlare som inte hade något med saken att göra var inte ett smart drag. Nu hade samtliga journalister och kommentatorer på plats fått grönt ljus att göra sig lustiga över irländskorna, vilket många också gjorde.

En kort stund såg det ut som om Irland skulle få skratta sist ändå. När Litauen röstade, först av alla, gav de sin toppoäng till The Mullans, varpå de flesta flämtade till av förvåning. Men sedan fick Irland bara sex poäng till och landade på sin dittills näst sämsta placering.

Det har spekulerats i om Litauen helt enkelt redovisade sina poäng fel. Vänder man på deras lista skulle tolvan gått till Estland - ett mycket mer logiskt val - men saken utreddes aldrig och resultatet kvarstår.


The Mullans / When You Need Me (Irland 1999)
17:e plats av 23 bidrag i Jerusalem

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Man kan ändå undra har samma bidrag hade lyckats året tidigare.
    Troligen bättre, för de fick ju sjunga på engelska.

    SvaraRadera