9 januari 2022

No One / Slovenien 2011

Efter tre floppar i rad tyckte Sloveniens tv-bolag att det var dags att skruva till den nationella finalen EMA en smula. Inte ändra för mycket, men se till att höja kvalitetskontrollen på något sätt. Och kanske ta bort en del av makten från tittarna som fattat en del tvivelaktiga beslut genom historien.

Tio bidrag plockades ut för den nationella finalen där de bedömdes av en expertjury bestående av enbart tre personer: Darja Švajger (Slovenien 1995 och 1999), Severina (Kroatien 2006) samt programledaren Mojca Mavec. Deras två favoriter gick vidare till en superfinal där tittarna sedan fick välja den slutliga vinnaren.

Till slut stod det mellan 19-åriga Maja Keuc - som kommit tvåa i den första omgången av slovenska Talent året innan - samt Lady Gaga-kopian April som plockat såväl sound som stil från sin amerikanska förebild. 

Om April vunnit kunde det kanske ha kunnat bli lite svettigt i Düsseldorf. Det är en sak att låta sig inspireras eller låna ett och annat, men här kändes det som ren imitation av en sort såväl fans som journalister brukar ha svårt för. Till all lycka vann Maja Keuc stort i den andra omgången.

Vinnarlåten "Vanilija" var skriven av äkta paret Matjaž och Urša Vlašič som nu representerade Slovenien tillsammans för fjärde gången. Inför Düsseldorf bytte man till text på engelska och Maja fick sällskap på scenen av fyra kvinnliga bakgrundssångerskor, bland andra Martina Majerle.

Maja Keuc imponerade på de flesta under repetitionerna, inte bara med sin sång men också med sin förmåga att alls röra sig i sin metallklänning som vägde flera kilo. På en presskonferens avslöjade Maja att man inte kan sitta då man har klänningen på sig.

Slovenien seglade in i finalen och landade där på en av sina bättre placeringar, men efteråt visade det sig att det kunde ha gått ännu bättre. I semifinalen kom man på tredje plats och om juryn fått bestämma hela resultatet hade man blivit fyra i finalen.

Maja Keuc flyttade till Stockholm och fann kärleken där men fortsätter sin karriär i Slovenien. Hon har gett ut två album och ett stort antal singlar, ibland under artistnamnet Amaya. 


Maja Keuc / No One (Slovenien 2011)
13:e plats av 25 bidrag (final) i Düsseldorf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar