17 januari 2022

Warrior / Georgien 2015

Det hade inte blivit någon total fullträff då Thomas G:son kallats in för att skriva Georgiens bidrag till Malmö 2013, men av allt att döma hade den hårdrockande schlagerkompositören och den grusiska tv-underhållningen bytt nummer med varann för framtida bruk. Man vet ju aldrig när det kunde behövas lite hjälp.

Inför finalen i Wien insåg man att det inte varit någon riktig framgång att välja bidrag internt och en nationell final återinfördes. Och kanske att vinnaren där skulle behöva putsas upp och filas till lite grann innan den kastas ut i den internationella hetluften.

Nina Sublatti (egentligen Nina Sulaberidze) var en erfaren 20-åring som jobbat som fotomodell hela sin tonårstid. Hon var född i Moskva men familjen hade tidigt flyttat tillbaka till Tbilisi. Det dröjde inte länge innan modellen Nina också började sjunga med olika band och 2013 vann hon georgiska Idol.

En av låtarna hon framfört i Idol var en rockig version av Britney Spears "Toxic", något som hon möjligen låtit sig inspireras av då hon skrev den låt hon 2015 vann den georgiska finalen med. Nu ringde tv-bolaget upp Thomas G:son och frågade om han kunde snitsa till deras vinnare en aning. I utbyte fick han stå med som upphovsman, ett rätt vanligt förfarande i branschen. 

"Warrior" fick nya kläder men när G:son försökte få Nina Sublatti att skriva om en del i texten blev det kalla handen. Nog för att G:son själv haft ett ganska liberalt förhållande till det engelska språket genom åren, men inte ens han var nöjd med glosor som "oximated" i texten.

"Warrior" - en hyllning till alla georgiska kvinnor och möjligen en liten politisk känga mot grannen Ryssland - visade sig fungera rätt bra och tog sig enkelt till final i Wien. Där hamnade man långt efter de nio låtar i toppen som delade på i princip alla de högsta poängen men en elfteplats var ett bra resultat.

Singeln gick upp listorna i länder som Ukraina, Ryssland och Turkiet men trots det verkar Nina mer eller mindre ha lagt sin sångkarriär på is och har inte släppt ny musik på flera år. Istället har hon fungerat som domare i olika talangprogram i stil med det hon själv fick sitt stora genombrott i.

På georgisk tv hade man all anledning att vara nöjd med samarbetet, och man skulle be Thomas G:son fixa lite med det egna bidraget även året därpå.


Nina Sublatti / Warrior (Georgien 2015)
11:e plats av 27 bidrag (final) i Wien

1 kommentar:

  1. Det skedde även en smärre olycka under finalframträdandet, då en rökmaskin löpte amok vilket gjorde att Nina mer eller mindre drunknade i röken.

    /Lukas (ESC-Panelen)

    SvaraRadera