3 januari 2022

Judy min vän / Sverige 1969

Att delta i en schlagerfestival i den fascistiska diktaturen Spanien var svårt att svälja. När den svenska melodifestivalen avgjordes på Cirkus i Stockholm den 1 mars var det ännu inte bestämt om Sverige Radio skulle delta vid finalen i Madrid fyra veckor senare.

Programledare på Cirkus var den legendariske radiomannen Pekka Langer som redan gjort mycket klart att han under inga omständigheter tänkte åkte till Spanien som kommentator. Tävlingen omgavs att ett enormt säkerhetspådrag som aldrig tidigare setts vid en svensk final.

Själva tävlingen slutade med dött lopp mellan Jan Malmsjö - som fått flest bidrag skickade till sig - och den unga popslyngeln Tommy Körberg. Upphovsmännen bakom Jan Malmsjös "Hej Clown" var inga mindre än Benny Andersson och Lasse Berghagen, som både skulle vinna tävlingen några år senare.

När jurymedlemmarna ombads rösta på nytt mellan de båda toppkandidaterna vann popgenerationen för andra året i rad. Några dagar efter melodifestivalen tog tv-cheferna från Sverige, Norge och Finland ett gemensam beslut att trots allt delta och unge Körberg skickades till Madrid.

Tommy Körberg var bara 20 år gammal men hade redan hunnit med att få en stor hit som ena halvan av Tom & Mick och fick en Grammis för sitt debutalbum "Nature Boy" året innan. Han var redan ganska osäker på vilka vägar han ville gå inom musiken och än mer osäker på om melodifestivaler var hans grej.

"Judy min vän" var skriven av engelsmannen Roger Wallis som flyttat till Sverige några år tidigare och startat bandet Science Poption. Med åren skulle han bli en stor fiende till melodifestivaler och alla typer av kommersiell musik, med Abba och Stikkan Anderson som främsta måltavla.

Texten var skriven av Britt Lindeborg, en av Sveriges få väletablerade kvinnliga låtskrivare som haft en låt med redan i den allra första svenska uttagningen till ESC tio år tidigare. Med åren hade hon allt mindre tid för att komponera men skrev en mängd fantastiska texter, inte minst den magnifika "Lyckliga gatan" för Anna-Lena Löfgren.

Trots att Britt Lindeborg var både begåvad, produktiv och efterfrågad hade hon lågt självförtroende och fick just ingen respekt för sin insats. Då en tidning gjorde ett reportage om henne beskrevs hon som "en hemmafru som går hemma och hittar på rim", en beskrivning som fick henne att skämmas och tycka att det jobb hon gjorde kändes trivialt och dumt. Texten till "Judy min vän" var varken trivial eller dum och dess kritik mot konsumtionssamhället låg verkligen i tiden.

I Madrid gjorde den svenska pressen ett stort nummer av att Tommy skulle få tävla mot Siw Malmkvist och många år senare avslöjade Tommy att han försökt stöta på den tolv år äldre Siw i kulisserna, utan att möta någon större entusiasm. Lustigt nog fick de båda svenskarna dela en niondeplats i resultatet.

Den något vilsne Körberg värvades av Solar Plexus - ett proggband skapat av Monica och Carl-Axel Dominique (Sverige 1973) - och blev med åren även han en stor kritiker av Abba och popmusik i största allmänhet. Lustigt nog skulle Tommy Körbergs karriär ta en fart den aldrig tidigare haft då Björn och Benny erbjöd honom huvudrollen i sin musikal "Chess". Sedan dess har Tommy Körberg och Benny Andersson jobbat tillsammans så ofta tillfälle givits.

Roger Wallis jobbade i många år på Sveriges Radio och forskade i flera år om nedladdning av musik på nätet. Britt Lindeborg skulle representera Sverige i ESC en gång till femton år senare och då vinna hela rasket.

Idag verkar Tommy Körberg ha ett ganska varmt förhållande till "Judy min vän" - betydligt varmare än hans syn på "Stad i ljus" (Sverige 1988) - och han sjunger den ibland på sina konserter. Hans enda invändning är att originalinspelningen är "fel i metern" och hela sången är i otakt.


Tommy Körberg / Judy min vän (Sverige 1969)
Delad 9:e plats av 16 bidrag i Madrid

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar