29 januari 2022

Never Forget / Island 2012

Alla hade varit nöjda med Jónsi och hans insats i Istanbul 2004 trots att placeringen varit en besvikelse. Han lämnade sitt band  Í svörtum förtum och satsade på en solokarriär istället men den riktigt stora framgången ville inte riktigt infinna sig. Solokarriären hjälptes förmodligen inte av att det fanns en internationellt känd Jónsi - Jón Þór Birgisson, sångare i Sigur Rós. 

När schlager-Jónsi ställde upp i den isländska finalen 2007 var han en av favoriterna men när tittarna fick rösta slog han sig inte ens in bland de tre främsta. Det var kanske inget gott tecken.

En som ändå ville ha Jónsi var Greta Salóme Stefánsdóttir - en 25-årig violinist som spelade i den nationella isländska symfoniorkestern Sinfóníuhljómsveit Íslands men som också ville prova på att vara popstjärna.

"Mundu eftir mér" ("Minns mig") var en duett där också Greta Salómes fiol fick vara med på ett hörn, med en text inspirerad av isländsk folktro. Tittarna ville skicka pojkbandet Blár Ópal till Baku men juryn avgjorde till duons fördel.

Den isländska allmänheten verkar inte ha surat över att bli överkörd: ESC-versionen klättrade upp till en andraplats på den inhemska hitlistan och fick många fans i förhandsspekulationerna.

Kanske tänkte många att Island fortfarande hade medvind efter Yohannas andraplats i Moskva och nog tog sig islänningarna till final men fick ett svalt mottagande där. "Never Forget" låg länge på noll poäng (tillsammans med Norge och Danmark) och spräckte nollan först då Slovenien röstade som nittonde land. 

Den eventuella besvikelsen till trots hade Greta Salóme nu gjort ett rejält intryck på sina landsmän och gav ut sitt debutalbum senare samma år. Hon hade inte heller tävlat färdigt och skulle göra ett nytt försök att ta Europa med storm fyra år senare.


Greta Salóme & Jónsi / Never Forget (Island 2012)
20:e plats av 26 bidrag (final) i Baku

2 kommentarer:

  1. Skriver min hälsning på den här låten av en ren slump.

    Läser din blogg nästan dagligen sen jag upptäckte den. Är själv 79:a och uppskattar nördigheten av fakta, men ändå sakligt perfekt fakta med glimten I ögat skriven. Som sagt, stort tack och visst fortsätter du hålla sidan vid liv?

    Hälsningar Oskar (SchlagerOskar)

    SvaraRadera