5 januari 2022

Sing It Away / Finland 2016

Det kändes kanske bra i stunden att satsa på ett budskap istället för starkaste tänkbara låt och Pertti Kurikan Nimipäivät hade dragit stor uppmärksamhet till den finska finalen 2015. Men nu stod man där med en tävling där just inga riktigt stora namn ville vara med och leka. Nästan inga.

Bland de arton kandidaterna fanns fyra som deltagit tidigare. Cristal Snow hade börjat sin bana som drag queen, Mikael Saari hade kommit tvåa efter Krista Sigfrieds 2013 och den etablerade discodrottningen Eini ställde upp för att ge lite extra dragkraft till sitt nya album.

Den som kommit tillbaka för att vinna var ändå Saara Aalto, som kommit tvåa i finalen 2011 och som sedan dess spelat musikal, turnerat i Kina med Robert Wells och kommit tvåa i finska X-Factor. Allt detta till trots ville inte karriären riktigt ta fart - alla visste vem hon var men hon hade inte en enda hitsingel i bagaget.

"No Fear" - som hon själv skrivit text och musik till och vars tema anspelade på att sångerskan kommit ut som lesbisk i offentligheten året innan - befann sig i ett musikaliskt gränsland mellan Disney och Kate Bush och kändes som en mycket tänkbar vinnare. 

Åtminstone fram till tv-sändning då det visade sig att Saara Aalto tog i från tårna och det plötsligt blev lite för mycket av allt. Lite för mycket dans, lite för gapigt, lite för lite fokus. Tittarna hade ändå "No Fear" i topp men juryn - som nu hade halva makten på nytt - höll ned poängen. Till slut blev det en ny andraplats och Saara Aalto skulle hitta sig andra utmaningar utanför Finland.

Istället gick segern till den nästan helt okända Sandhja Kuivalainen - en 25-årig sjungande sjuksköterska från Helsingfors med rötterna i Guyana och Indien och ett tidigare album i ryggen - och hennes livliga körsångerskor. Liksom Eini ville Sandhja ge synlighet åt sin nya skiva med verkade inte så förfärligt intresserad av själva tävlingen hon deltog i och gav ofta ett något oengagerat intryck i intervjuer.

Om Saara Aalto varit lite för mycket blev det istället på tok för lite av det mesta i Globen där Finland fick inleda den första semifinalen. Kören var nedtonad medan Sandhja hade svårt att hitta sin energi i det allt annat än smickrande fodral hon fått att uppträda i. Det kom inte som den stora överraskningen när Finland inte fick någon plats i finalen.

Året därpå skulle kvaliteten i den nationella ligan sjunka ytterligare några steg och Sandhja försvann snart in i anonymiteten på nytt. Ändå fanns två riktiga vinnare av UMK 2016: Eini fick en hit och en ny vår i karriären medan Saara Aalto bestämde sig för att pröva vingarna i brittiska X-Factor med stor framgång.


Sandhja / Sing It Away (Finland 2016)
15:e plats av 18 bidrag (semifinal) i Stockholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar