15 november 2017

For A Thousand Years / Slovenien 1999

På vadslagningslistorna hade hon varit den stora favoriten att vinna och hon hade gett det självständiga Slovenien dess allra bästa placering 1995. Det skulle inte slovenerna glömma i första taget och Darja Švajgers karriär rullade på med stor framgång.

Man kan undra om hon kände för att försöka förbättra sitt personliga rekord eller om den inhemska finalen bara var ett sällsynt bra tillfälle att få sjunga i tv i ett litet land, men snart nog var hon tillbaka i startlistan. Hon hade tävlat 1997 och 1998 innan det blev seger på nytt 1999.

"Še tisoč let" var ännu en stor och atmosfärisk ballad, skriven av samma upphovsman som signerat hennes bidrag i Dublin fyra år tidigare.

Det skulle visa sig att tre av de nyligen genomförda regeländringarna skulle påverka den här låten på olika sätt. Till att börja med hade sångspråket släppts fritt och texten översattes till engelska, vilket fungerade riktigt bra. 

Vad som fungerade lite sämre var att orkestern togs bort. Nog för att den irländska orkestern fått "Prisluhni mi" att låta oväntat platt, men lite riktiga stråkar och äkta blås hade gjort den slovenska låten gott.

Det största problemet för Darja var ändå att juryn ersatts med telefonröstning i alla länder utom fyra. Tre av fyra jurygrupper hade Slovenien bland de sex bästa medan balladen gått de flesta tittare över huvudet på en första lyssning. Det kan också bero på att den vanligen så säkra sångerskan hamnade lite fel i sista refrängen och lät andfådd och oskarp. 

"For A Thousand Years" hamnade precis utanför topp tio och är lite bortglömd i hemlandet idag. Darja Švajger är fortfarande en älskad och efterfrågad artist som ofta deltar i Slovenska popevka - den inhemska varianten av Sanremo om man så vill - och 2014 vann hon med "Sončen dan".Darja Švajger / For A Thousand Years (Slovenien 1999)
11:e plats av 23 bidrag i Jerusalem

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar