23 november 2017

Nobody Hurt No One / Ryssland 2005

Ville Haapasalo - finsk skådespelare med stor framgång i Ryssland - berättade i en intervju om när han deltog i den ryska versionen av Dancing On Ice, där han slutade på andra plats. Han var så positivt överraskad av att bli röstad vidare vecka efter vecka och sa till någon i produktionen hur roligt det var att vara så uppskattad av tittarna.

Personen hade bara tittat underligt tillbaka på honom och frågat vad tittarna hade med saken att göra. Visst ordnades det en telefonröstning, men det var producenterna som bestämde vem som åkte ut och vem som blev kvar. Med den anekdoten bakom örat är det ett mysterium hur den ryska finalen 2005 kunde sluta så som den gjorde.

Trettio bidrag spreds ut över tre direktsända semifinaler. Varje semifinal genomfördes tre gånger för att passa landets många tidszoner och i den sista sändningen - riktad mot den europeiska delen av Ryssland - fick man det verkliga resultatet och de tre riktiga finalisterna ropades ut.

Ett gäng experter hade halva makten medan tittarnas röster skulle utgöra femtio procent av resultatet. Trots att finalen innehöll en del kända och etablerade namn - en stjärna i vardande vid namn Dima Bilan och den kraftigt favorittippade Anastaia Stotskaya - vanns hela härligheten av en relativt okänd talang från Vitryssland.

Natalja Podolskaja ville egentligen tävla för sitt eget land - hon lär ska ha tackat nej till att sjunga i den brittiska finalen 2004 av den anledningen - men när hon fått stryka i den vitryska finalen gick hon över gränsen till Ryssland istället. Hon påbörjade ett samarbete med producenten Viktor Drobysh som också stod bakom hennes tävlingslåt.

Vems finger som än avgjort finalen till Podolskajas fördel så fungerade det inte till Rysslands fördel. Trots ett starkt och närvarande framträdande i Kiev - där Ryssland var färdigt kvalificerade till finalen - var låten lite för monoton och intetsägande i ett startfält där rock av olika hårdhet var på modet och förekom flitigt.

Det som fick låten att stå ut lite grann var texten som berättade om ett USA som älskar sina vapen mer än sin barn och där det är svårt att känna sig trygg.

Natalja Podolskaja har fortsatt satsa på den ryska marknaden och bytte till ryskt medborgarskap 2008.Natalja Podolskaja / Nobody Hurt No One (Ryssland 2005)
15:e plats av 24 bidrag (final) i Kiev

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar