21 november 2017

Il est là / Frankrike 1956

Idag vajar en skog av regnbågsflaggor i publiken då Eurovision Song Contest avgörs. Så var det då rakt inte 1956, då Dany Dauberson äntrade scenen i Lugano för att sjunga "Il est là", det andra av Frankrikes två bidrag i tävlingen.

I de flesta av de sju deltagarländerna var manlig homosexualitet ännu en straffbar handling. I Frankrike fanns inget förbud i lagen men samhället var allt annat än accepterande och den relativa öppenhet som funnits mellan krigen motarbetades hårt och effektivt av den konservativa katolska kyrkan som åter vunnit ny mark i fredstid. Kvinnlig homosexualitet sågs aldrig som lika farlig eller samhällsomstörtande men möttes med minst lika lite förståelse.

Den unga Dany Dauberson växte upp i Creusot i mellersta Frankrike och sågs som underlig och okvinnlig av sin omvärld. Hon var lång (175 cm), hade djup röst och uppvisade ett totalt ointresse för killar.

Vissa källor antyder att hon i en annan tid och under andra omständigheter möjligen skulle ha identifierat sig som en man och kunde i så fall anses vara den första transpersonen i ESC. Det är naturligtvis ren spekulation och något som ingen annan än Dany Dauberson själv hade kunnat avgöra.

Hur som helst slogs hennes tillvaro i spillror då det blev allmänt känt att hon hade ett förhållande med en lokal skådespelerska. Skandalen var total, hennes familj var i uppror och själv flydde hon till Paris. Där började hon sjunga på allvar och blev hjälpt på traven av den öppet lesbiska Suzy Solidor - en legend inom fransk hbtiq-kultur.

Dany blev omtalad och uppskattad men saknade eget låtmaterial. Då hennes ESC-bidrag inte vann gjordes det aldrig någon skivinspelning av det. Hon gav ändå ut ett par skivor, spelade med i ett par filmer och uppträdde då och då i tv.

I början av 1960-talet fann hon kärleken i den nästan tio år yngre Nicole Berger, som blivit mycket populär i en dramaserie på fransk tv. Deras förhållande verkar ha varit förvånansvärt öppet för sin tid och alla inom nöjesbranschen visste att de båda var ett par.

I april 1967 råkade de ut för en allvarlig bilolycka. Nicole - som körde bilen - avlider några dagar senare till följd av sina skador. Dany återhämtade sig aldrig helt, varken från sina fysiska skador eller från förlusten av sin partner. Det blev också början till slutet på hennes karriär som sångerska.

Dany Dauberson avled 1979 i en ålder av 54 år. Hon och Nicole Berger är inte begravda tillsammans.Dany Dauberson / Il est là (Frankrike 1956)
Oplacerad av 14 bidrag i Lugano

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar