22 november 2017

Shake It / Grekland 2004

Grekernas slumrande kärlek till Eurovision Song Contest hade flammat upp med besked då Antique kommit trea i Köpenhamn 2001 - landets dittills bästa placering - men trots att tittarna nu var ordentligt med på tåget hade det gått dåligt såväl 2002 som 2003. Det var dags att hitta på något mer speciellt.

ERT bestämde sig för att ersätta sin nationella final med Eurostars - en talangjakt inspirerad av såväl Idol som Operación Triunfo - där nya ansikten och okända förmågor skulle få tävla om att representera Grekland i Istanbul. Vinnaren Apostolis Psichramis skulle sedan få sjunga tre låtar i ett program där det slutliga bidraget valdes ut.

Kanske tyckte man inte att vinnaren höll måttet men med kort varsel ställdes slutfinalen in. Istället meddelade ERT att man internt valt ut stjärnan Sakis Rouvas och låten "Shake it". Som tröstpris fick Apostolis åka med till Istanbul som körsångare tillsammans med tvåan och trean från Eurostars.

Den utvalda låten var verkligen i enklaste laget men slog an en sträng hos publiken. Sakis gav sitt land en ny tredjeplats och "Shake It" blev alla tiders mest sålda singel i Grekland.

Sakis Rouvas befäste sin plats som en av de tyngsta namnen inom grekisk showbiz och när Aten stod värd för ESC 2006 var han programledare. 2009 var han tillbaka i tävlingen på nytt som sitt lands representant.Sakis Rouvas / Shake It (Grekland 2004)
3:e plats av 24 bidrag (final) i Istanbul

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar