8 november 2017

Carry Me In Your Dreams / Albanien 2009

Europa hade pekat med hela handen och visat tydligt vilken sorts albanska bidrag de var villiga att rösta på. Låtar med popkänsla, framförda av unga sångerskor. Gärna lite modernare. Såväl 2004 som 2008 hade fungerat. Nu var frågan om "expertjuryn" hemma i Tirana skulle bry sig om det.

Det låg nämligen ett stort problem inbakat i att använda den anrika Festivali i Këngës som uttagning för ESC. Albaniens äldsta sångtävling hade i grunden varit en del av enpartistatens propagandamaskineri - en megafon där man visade upp albansk kultur och albanska värden så som ledarskapet tyckte att de skulle se ut.

1972 hade man vågat sig på att experimentera lite och släppa in mer västerländsk musik i festivalen. Det slutades med flera av arrangörerna arresterades - en del av dem dömdes till döden och avrättades - och vissa källor hävdar att festivalen som spelats in i förhand aldrig visades i albansk tv.

Nu verkade tiden ändå ha hunnit ifatt och för andra året i rad vann en poplåt. Kejsi Tola hade vunnit flera sångtävlingar - inte minst albanska Idol - och var nu en populär vinnare med "Më merr në ëndërr" ("Ta mig in i dina drömmar").

I vanlig ordning bytte man språk och kortade ner låten rejält inför ESC. I Moskva bjöd Kejsi dessutom på en helt galen scenshow med tre livliga och svårglömda dansare som lätt fastnade i de europeiska tittarnas minne. Det räckte för att Albanien åter skulle ta sig till final.

Kejsi Tola har studerat musik och artisteri och har skött sin popkarriär lite på sidan om studierna. Hon har ändå en hel del hits på meritlistan, inte minst "Iceberg" som vann ett pris i festivalen Kenga Magijke 2014.Kejsi Tola / Carry Me In Your Dreams (Albanien 2009)
17:e plats av 25 bidrag (final) i Moskva

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar