24 november 2017

When / Irland 1976

En och annan som har ställt upp i ESC har med tiden kommit att betraktas som lite mer än bara en enkel arbetare i schlagerfabriken. Idag är Brendan Graham inte bara en av Irlands mest framgångsrika låtskrivare genom tiderna, han har också skrivit tre bästsäljande romaner.

Hans verkligt poetiska ådra hade kanske inte riktigt rivit sig lös än då han skrev "When" - låten som skulle gå segrande ur 1976 års irländska final. En stor och pampig - om än ganska schablonartad - ballad med en text som var minst sagt vag. Vad handlar den om egentligen?

Känslan av att Brendan Graham mer kastat ihop ord än författat en text förstärktes än mer av att man skrev om ett par rader från det att förhandsvideon spelades in till finalen i Haag.

Sångaren Red Hurley hade börjat sin karriär 1969 och hade två år senare fått ett magnifikt genombrott då han tog över mikrofonen i Nevada - ett av landets mest populära showbands (ett slags underhållningsorkestrar som har en hel del gemensamt med Skandinaviens dansband). Hans brittiska skivbolag försökte lansera honom även i Storbritannien, men under 1970-talets många attentat utförda av IRA var det svårt att sälja något irländskt till en engelsk publik.

Trots Red Hurleys stora popularitet på hemmaplan verkar inte Irland ha haft för uppskruvade förväntningar på hans bidrag. Under mitten av 1970-talet hade deltagarländerna möjligheten att hoppa över pausunderhållningen för att istället hälsa på den egna juryn. De irländska ledamöterna tyckte att Red sjungit bra men trodde inte att han skulle slå sig in bland de fem bästa.

Det var han ganska långt ifrån att lyckas med. Tiondeplatsen är ganska typisk för Irland på 1970-talet. Man skickar något kompetent och stabilt men ospännande och får en placering därefter.

Red Hurleys karriär stannade av på 1990-talet men han gjorde stor comeback 2003 och ses idag som en av sitt lands mest framgångsrika artister någonsin. Brendan Graham skulle komma tillbaka till ESC tre gånger till - 1985, 1994 och 1996 - och bli en av få upphovsmän som vunnit två gånger.Red Hurley / When (Irland 1976)
10:e plats av 18 bidrag i Haag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar