12 november 2017

Hello From Mars / Lettland 2003

Det hade gått så fantastiskt bra för lilla Lettland i Eurovision Song Contest. Först hade man kommit trea med BrainStorm i Stockholm för att sedan vinna hela kalaset på tredje försöket. Vinnarlåten hade inte blivit någon hit, men vem brydde sig om det? Nu skulle man få visa upp sig för hela världen.

Det skulle visa sig vara lite svårare än man tänkt sig. I det ännu ganska korrupta Lettland var det svårt att få kontrakt underskrivna och arrangemang genomförda och till slut tappade EBU tålamodet. Med mindre än två månader kvar till sändning klev man in och tog kontrollen över programmet och kopplade bort ett stort antal av de ansvariga från LTV.

Det var en riktig nesa, men man kunde alltid glädjas åt att åter vara en av storfavoriterna. I den nationella finalen hade det blivit seger för F.L.Y - ett riktigt dream team ihopplockat av tre stora lokala stjärnor.

Mārtiņš Freimanis var sångare i det populära rockbandet Tumsa men också en framstående låtskrivare för andra lettiska artister. Han hade slagit sig ihop med popstjärnan Lauris Reninks samt det ryskspråkiga Lettlands största namn - den sjungande fotomodellen Yana Kay.

"Hello from Mars" var en enkel men effektiv bagatell som marknadsfördes hårt under ESC-veckan. Inte minst hade man skrivit kontrakt med chokladbiten Mars som i sin tur bombarderade hela Riga med olika reklamprodukter.

Det tunga favoritskapet visade sig inte vara värt någonting i slutändan. Lettland stod utan poäng genom nästan hela röstningen innan de goda grannarna i Estland bjöd på fem poäng, vilket blev hela utdelningen. Medlemmarna i F.L.Y ska ha varit närmast i chock efter röstningen och gruppen upplöstes ganska snart efteråt.

Samtligas karriärer skulle ändå överleva fiaskot. Lauris Reninks har vunnit lettiska Let's Dance och är vid sidan av musiken en stor stjärna på YouTube medan Mārtiņš Freimanis skulle dyka upp i ESC på nytt två år senare och lyckas betydligt bättre.F.L.Y / Hello From Mars (Lettland 2003)
24:e plats av 26 bidrag i Riga

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar