1 november 2017

This Time I Mean It / Danmark 1999

EBU:s nya kvalificeringsregler - som tvingade de mindre framgångsrika länderna att stå över tävlingen - hade inte varit särskilt lyckade för Danmark som for in och ut ur tävlingen som en jojo. I likhet med Finland hade man fått stå över vartannat år och intresset för att delta hade sjunkit som en sten.

DR gjorde kanske heller inte så mycket för att göra tävlingen mer populär. 1999 genomförde man en nedbantad variant av Dansk Melodi Grand Prix som en del av ett annat program. Keld Heick - Danmarks flitigaste textförfattare i ESC - ledde Musikkbutiken där de fem utvalda låtarna spelade upp innan tittarna - och en expertjury där bland andra Carola (Sverige 1983, 1991, 2006) ingick - fick välja vinnaren.

Programmets trötthet illustreras ganska bra av låten som kom tvåa - en hejig propagandasång mot EU framförd av en sjungande komiker. Både experter och folket föredrog istället en rak och tydlig popduett före humorn.

"Denne gang" var kanske lite vardaglig och föga originell men lät åtminstone som en hel del hitlåtar på radio lät 1999. Den framfördes av den rutinerade Michael Teschl, med två album i ryggen, och debutanten Trine Jepsen.

I Jerusalem sjöng man på engelska och hade förbättrat kemin mellan de båda sångarna en aning. Till de flestas stora förvåning gick duetten hem rätt väl och danskarna slog sig in bland de tio bästa. Kanske var det den oväntade framgången som inspirerade DR att uppgradera Dansk Melodi Grand Prix rejält året därpå.

Michael Teschl lämnade snart nog musiken och är idag mest känd som journalist och författare. Trine Jepsen vann danska Popstars och blev en av landets bäst säljande popakter någonsin med gruppen EyeQ. Sedan gruppen upplöstes 2003 har hon spelat en mängd musikalroller och deltagit två gånger till i den danska uttagningen utan att vinna.Trine Jepsen & Michael Teschl / This Time I Mean It (Danmark 1999)
8:e plats av 23 bidrag i Jerusalem

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar