9 november 2017

Zauvijek moja / Serbien-Montenegro 2005

Om någon misstänkt att unionen mellan Serbien och Montenegro inte var rakt igenom lycklig och harmonisk skulle snart få handfasta bevis för att så var fallet.

Man hade bestämt att den nya nationella finalen inför ESC skulle flytta mellan Belgrad och Podgorica, och efter att ha hållits inför stor publik i Sava Centar (där den jugoslaviska finalen hållits 1987) drog den nu in i en pytteliten tv-studio utan publik i det montenegrinska tv-centret.

24 låtar gjorde upp om guldet - 14 från Serbien och 10 från Montenegro - och sändningen slutade med en praktskandal där de montenegrinska domarna ignorerade den serbiska storfavoriten och istället via taktikröstning som hette duga lyckades matcha fram en av de egna kandidaterna till seger.

Året innan hade den serbiska juryn i sin tur struntat i de montenegrinska låtarna, men då hade båda landsändarna ändå varit överens om vinnaren. Nu var osämjan djup och man bad EBU titta närmare på om den nationella finalen borde ogiltigförklaras. Dessutom anklagades vinnaren för att vara ett plagiat.

No Name var ett lokalt boyband som skickade sin låt på remiss till den kroatiske hitsnickaren Tonči Huljić (Kroatien 1995, 1999, 2001, 2009). Han klippte bort en stor del av versen och skrev ett stort och bombastiskt arrangemang som gav kraft och styrka till den nya versionen.

I Kiev blängde serber och montenegriner surt på varann men No Name lyckades sjunga och dansa till sig en sjundeplats och kvalificerade sitt land direkt till final 2006.

Vid Evropesma i Belgrad 2006 stod No Name än en gång som segrare - med sången "Moja ljubavi" - efter att de montenegrinska domarna givit noll poäng till de serbiska favoriterna. Finalen slutade i kaos efter att publiken buat ut vinnarna och den serbiska tvåan uppträtt på nytt istället för vinnarreprisen.

Serbisk tv vägrade låta sig representeras av No Name och föreslog en ny nationell final där vinnaren skulle väljas ut av tittarna i en telefonomröstning. Montenegro vägrade. När man inte kunde enas om en lösning drog sig Serbien-Montenegro ur finalen i Aten. Landet fick ändå rösta i finalen, men enbart serbiska tittare kunde telefonrösta.

Dagen efter finalen i Aten röstade Montenegro för att upplösa unionen med Serbien och utropa självständighet. Serbien och Montenegro debuterade som självständiga länder i Helsingfors 2007.

No Name ställde upp i ett par sångtävlingar till men gick samma öde till mötes som landet de representerat och upplöstes 2008.No Name / Zauvijek moja (Serbien-Montenegro 2005)
7:e plats av 25 bidrag (final) i Kiev

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar